Ons werk

Plasmareiniging en sterilisatie

Reinigen wordt steeds belangrijker in onze moderne wereld. Geavanceerde apparatuur en toepassingen vereisen reinheidsniveaus die met traditionele reinigingsmethoden niet te bereiken zijn en daarom is er behoefte aan nieuwe technieken. Plasmareiniging is een dergelijke techniek.

Plasmareiniging kan worden gebruikt om het laatste laagje verontreiniging te verwijderen om daarmee een oppervlak moleculair schoon te maken. Het plasmaproces van TNO heeft als voordeel dat de reinigende werking het gevolg is van chemische reacties en niet van fysische interactie met het oppervlak. Het zogenaamde 'Shielded Microwave Induced Remote Plasma (SMIRP)' is extreem mild voor het te reinigen oppervlak, in tegenstelling tot conventionele plasmareiniging waarbij de focus ligt op hoge snelheid. Deze techniek is vooral geschikt voor kwetsbare materialen, dunne lagen en elektronica, en voor materialen die gevoelig zijn voor hoge temperaturen.

Plasma's worden ook veelvuldig gebruikt om voorwerpen, bv. medische instrumenten, te steriliseren (desinfecteren). Het voordeel tegenover alternatieve methoden als autoklaveren is dat het plasma niet alleen desinfecteert, maar dat het ook potentieel giftige resten effectief verwijdert. De moeilijkheid bij plasmasterilisatie was altijd dat er geen geschikte methode was om het voorwerp voor steriliseren te verpakken, om te voorkomen dat het gedesinfecteerde voorwerp na het reinigen opnieuw verontreinigd wordt.

TNO heeft een techniek ontwikkeld die Plasma In een Zak (PIZ) wordt genoemd, waarmee het mogelijk is voorwerpen te steriliseren terwijl ze zich in een afgesloten zak bevinden. Als het desinfecteren klaar is, dan hoeft het voorwerp zelf niet meer aangeraakt te worden omdat het in een verzegelde zak zit. Het is bovendien mogelijk om een voorwerp opnieuw te desinfecteren, bijvoorbeeld als het langere tijd in opslag heeft gelegen.

Contact

Ing. Norbert Koster

  • Physics
  • System design
  • Vacuum
  • Contamination
  • Semiconductor
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.