Ons werk

Operator Support Systems: versnelling door samenwerking mens & machine

Robotisering is een onderdeel van Smart Industry, het verandert productieprocessen en creëert kansen voor bedrijven en werknemers. Bij een goede taakverdeling tussen mens en machine vullen beide elkaar aan. Hiermee kunnen productiebedrijven winst behalen op het gebied van flexibiliteit, productiekosten, productietijd en inleertijd van werknemers. TNO brengt de capaciteiten van mens en robot bij elkaar en onderzoekt nieuwe vormen van samenwerking waar de Nederlandse industrie baat bij heeft.

TNO heeft een operator support systeem ontwikkeld, waarmee medewerkers snel en foutloos producten kunnen assembleren. Het systeem levert met name toegevoegde waarbij bij kleine series en gevarieerde productmix. In het operator support systeem werken mens en robot samen. De operator wordt ondersteund met behulp van geprojecteerde (augmented) werkinstructies. Het support systeem leidt werknemers stap voor stap door het assemblageproces. Het biedt uitkomst voor de maakindustrie en mensen van verschillende opleidingsniveaus: van ongeschoold tot hoog opgeleid. Deze verschillende medewerkers, ervaren en onervaren, jong en oud, kunnen snel en flexibel worden ingezet in het primaire proces.  Met name collaboratieve robots en geprojecteerde werkinstructies, waarbij mens en machine samenwerken bieden ook perspectief voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door een beperking of een lage opleiding. Door herverdeling van taken is het werk efficiënter in te richten: mens en robot doen beide waar ze goed in zijn en vullen elkaar aan.

Dankzij de samenwerking van mensen met robots is de flexibiliteit in het productieproces hoger en het aantal gemaakte fouten lager. Dit versterkt de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie tegenover lagelonenlanden op de exportmarkt. De flexibiliteit in het productieproces is vooral van waarde als er sprake is van veel productvariaties, regelmatig wisselende materialen of kleine series van producten met complexe productiestappen. In die situaties biedt een operator support systeem uitkomst doordat deze zowel ervaren als nieuwe werknemers binnen korte tijd helpt om foutloos een product te maken.

Operator support system in Fieldlabs

Een voorbeeld is het Europese project HORSE. Het bedrijf Thomas Regout en zo’n vijftien andere partners focussen zich op de samenwerking tussen mens en robot in de industrie binnen het MKB. TNO zet voor dit project een Competence Centre op in Delft, binnen het RoboHouse. Thomas Regout heeft de rol van Fieldlab binnen HORSE. Eén van de pilots die op het programma staat, past augmented reality toe om het assembleren van complexe gereedschappen te versimpelen. Hierbij worden stap voor stap de instructies op het werkblad geprojecteerd en volgt een camera de handelingen van de medewerker. Als de operator een fout maakt, geeft het support systeem  direct een signaal om de fout op tijd onder de aandacht te brengen. Uit een test van Thomas Regout en TNO blijkt dat een onervaren persoon met deze technologie net zo snel en foutloos kan werken als iemand met jaren ervaring.

Een ander voorbeeld is het Fieldlab Flexibel Manufacturing als onderdeel van de Brainport Industries Campus Eindhoven. Binnen dit Fieldlab werkt TNO samen met bedrijven Bronkhorst, KMWE, Omron, Neways, Total Productivity en Hogeschool Fontys aan de ontwikkeling van nieuwe flexibele werkplekopstelling waarin mens en robot samenwerken. Mens en robot kunnen hierin snel, foutloos en flexibel schakelen tussen verschillende (zowel bestaande als nieuwe) productvarianten.

Operator Support System binnen uw bedrijf

Bent u benieuwd welke mogelijkheden een Operator Support System biedt binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met Sam Helmer.

Contact

Ir. Sam Helmer

  • Smart Industry
  • Consortiumvorming
  • Publiek private samenwerking
  • High Tech Systemen en Materialen

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.