Ons werk

Zero Programming verhoogt efficiëntie industriële robots

De ontwikkelingen op het gebied van robotica en het volledig automatiseren van productieprocessen in de industrie gaan snel. Het programmeren van de robots is echter nog een tijdrovende zaak. De bijbehorende wachttijd gaat ten koste van de productiviteit en dat kost geld. Zero Programming lost dit probleem op.

Versteviging concurrentiepositie

De maakindustrie in Nederland levert een grote bijdrage aan de Nederlandse werkgelegenheid en economie. De high tech equipment-industrie, waar leveranciers in low volume, high mix en high complexity actief zijn, vormt een groot aandeel van de Nederlandse export. Om duurzaam te kunnen concurreren met lagelonenlanden is flexible manufacturing een belangrijk speerpunt voor de maakindustrie. Als het gaat om maximalisatie van productiviteit en minimalisatie van kosten is -binnen flexible manufacturing- Zero Programming een bepalende factor voor het succes van robot manufacturing.

Geen tijdverlies

Programmeertijd en de bijkomende wachttijd is een knelpunt voor kleine series en complexe producten. Als je lang moet wachten om vervolgens slechts een paar stuks te kunnen maken, is dit economisch minder aantrekkelijk. “Met Zero Programming genereren we een robotprogramma direct vanuit productinformatie, zoals CAD-bestanden en werkvoorbereiding. De programmeer- en wachttijd voor elk nieuw product wordt hierdoor tot bijna 0 teruggebracht. Met Zero Programming zetten we industriële robots in zodat het juist voor de kleinere producties interessant wordt. Zonder kostbaar tijdverlies”, aldus Gregor van Baars, Senior System Engineer bij TNO. De winst is dat we tijd nu omzetten naar productiviteit.

Breed toepasbaar

TNO ontwikkelt het recept om zero programming voor de meeste typen robots mogelijk te maken. Hierbij zijn de beschikbare robottechnologie, besturingsplatforms en -software bepalend. Om een breed veld van robotsystemen en bewerkingsprocessen te dekken, moeten aanpak en oplossing onafhankelijk zijn van de specifieke robotleverancier. Hetzelfde geldt voor het specifieke bewerkingsproces; de oplossing voor het programmeren van de robotbeweging moet bijvoorbeeld bruikbaar zijn voor zowel robotlassen, als het kanten van metaalplaatmateriaal, als het nauwkeurig aanbrengen van kit in complexe samenstellingen.

Doorontwikkelen

In samenwerking met onze industriële partners blijven we werken aan verfijning van Zero Programming. Het neemt een heel belangrijk obstakel weg waardoor de uitrol van robotica in flexible manufacturing dichterbij komt. Uiteindelijk moet Zero Programming het antwoord zijn op de steeds verdergaande robotisering van diverse productieprocessen van de maakprocessen. Om dit te realiseren voeren we de complexiteit geleidelijk op en toetsen we continue de toepasbaarheid bij verschillende bedrijven.

Zero Programming binnen uw bedrijf?

Bent u benieuwd welke mogelijkheden Zero Programming u biedt binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met Sam Helmer.

sam.helmer@tno.nl
Contact

Ir. Sam Helmer

  • Smart Industry
  • Consortiumvorming
  • Publiek private samenwerking
  • High Tech Systemen en Materialen

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.