De Gaia-missie levert nu reeds spectaculaire data voor de wetenschappers, en zal rond 2022 een uitzonderlijk nauwkeurige driedimensionale kaart opleveren van ons Melkwegstelsel. De Gaia-satelliet is gelanceerd op 19 december 2013 en verricht sinds juli 2014 zijn wetenschappelijke waarnemingen in het heelal. TNO heeft de Wave Front Sensor (een golffrontsensor) ontwikkeld, gebouwd en getest voor deze missie.

GAIA-ruimtevaartuig onderzoekt onze Melkweg

De Gaia-WFS is gebruikt om de ‘camera’(telescopen) scherp te stellen zodat de missie nauwkeurige data kan genereren. Tijdens de missie worden data gebruikt van de Gaia-WFS om te monitoren dat de telescopen niet verlopen. Het instrument wordt ook ingezet voor diagnostics.

Gaia, onderdeel van het Cosmic Vision programma van ESA en gebouwd door Airbus DS/Mersen-Boostec, maakt het mogelijk een nauwkeurige driedimensionale kaart samen te stellen van zo'n miljard sterren in ons Melkwegstelsel en daarbuiten.

De bewegingen van deze sterren worden ook in kaart gebracht, wat informatie oplevert over de oorsprong en evolutie van de Melkweg. Met behulp van uitgebreide fotometrische classificatiemethoden worden de fysische eigenschappen van elke geobserveerde ster - de helderheid, temperatuur, zwaartekracht en chemische samenstelling – tot in detail bepaald. De waarnemingen die bij deze omvangrijke sterrentelling worden gedaan, vormen de basis voor het oplossen van een enorm scala aan belangrijke vragen over de oorsprong, structuur en de evolutionaire geschiedenis van onze Melkweg.

De Wave Front Sensor

Het door TNO ontwikkelde Wave Front Sensor (WFS)-systeem meet de golffrontafwijkingen aan de twee telescopen op de Gaia-satelliet. De optische afwijkingen van dit systeem zelf moeten laag zijn. Voor de WFS is een nauwkeurigheid vereist van lambda/1000. Gaia is actief over een groot golflengtebereik en bij zeer lage temperaturen (een golflengtegebied van 450 tot 900 nm en een bedrijfstemperatuur van 130 tot 200 K). Om aan deze randvoorwaarden te kunnen voldoen, is van Invar een temperatuuronafhankelijke oplossing ontwikkeld.

Optisch ontwerp

De Wave Front Sensor van GAIA

De telescoop projecteert afbeeldingen van de sterren op de Focal Plane Array (FPA), waarbij de WFS een klein gedeelte van dit beeldveld opvangt. Vervolgens projecteert de WFS de telescooppupillen op een Micro Lens Array (MLA), van waaruit elke microlens weer een gedeelte van de pupil afbeeldt op de FPA.

De metingen van de puntafbeeldingen op de FPA array zijn de basis voor de kwaliteitsmeting van het golffront van de Gaia-telescoop (voor het desbetreffende beeldveld). De puntafbeeldingen van een ster kunnen worden vergeleken met de afbeeldingen van drie kalibratiebronnen die in de WFS zijn ingebouwd.

Ons werk

Gaia Basishoek-meetsysteem

De Gaia-missie, onderdeel van ESA's Cosmic Vision programma, zal rond 2022 een uitzonderlijk nauwkeurige driedimensionale kaart opleveren van meer dan een miljard sterren in onze Melkweg. De Gaia satelliet... Lees verder
Nieuws

Kennisinstituten bundelen krachten voor onderzoek naar klimaatverandering en luchtvervuiling met satellieten

03 februari 2022
Het KNMI, TNO, SRON en de TU Delft gaan samen optrekken bij onderzoek en technologieontwikkeling op het gebied van aardobservatie. Met de oprichting van het ‘Clear Air’ consortium wil men de vooraanstaande... Lees verder
Nieuws

Nederlandse satelliet onthult veel grotere methaanuitstoot Australische kolenmijnen dan verwacht op basis van landelijke rapportage

29 november 2021
Een Nederlandse groep wetenschappers heeft ruimte-instrument TROPOMI gebruikt om methaanemissies te berekenen van zes Australische kolenmijnen. Samen leveren ze 7% van de landelijke kolenproductie, maar... Lees verder

Contact

mr. Matthew Maniscalco MSc, JD, LLM