HIFI is een van de drie instrumenten op de Herschel Space Observatory. HIFI is gebouwd door een international consortium onder leiding van SRON. Met een spiegeldiameter van 3.5 meter is Herschel de grootste ruimtetelescoop ooit. Herschel's instrumenten worden gekoeld tot vlak bij het absolute nulpunt en doen waarnemingen in een tot nu toe onontgonnen golflengtegebied. Herschel werd gelanceerd op14 Mei, 2009 en vliegt nu in de ruimte.

De belangrijkste wetenschappelijke doelen van Herschel zijn de bestudering van de formatie van sterren en sterrenstelsels, en de interactie tussen beiden. Specifieke doelen van het onderzoek met Herschel zijn:

  • Onderzoek naar de formatie en evolutie van sterrenstelsels tijdens de eerste fase van het onstaan van het heelal.
  • Observatie van stervorming.
  • Observatie van de atmosfeer van de koude objecten (planeten en kometen) in ons zonnenstelsel.
  • Het bestuderen van de fysische processen en energie mechanismen van sterrenstelsels.
  • Het bestuderen van de fysische en chemische processen van planeetvorming in onze Melkweg en daarbuiten. Herschel zal ook informatie verzamelen over de complexe organische moleculen in bijvoorbeeld kometen.

HIFI

Het Heterodyne Instrument for the Far Infrared (HIFI) zal, met nog twee andere instrumenten, het wetenschappelijk hart vormen van de Herschel Space Observatory. Deze infraroodmissie van de Europese ruimtevaart organisatie ESA zet het werk voort van IRAS en ISO. Herschel wordt in 2009 met een Ariane raket gelanceerd en naar een punt op 1,5 miljoen km van de aarde gebracht. Vanuit deze locatie, het zogenaamde Lagrange punt, heeft de satelliet een ongestoord zicht op het heelal. In dit punt kan de Herschel satelliet in een relatief koele omgeving opereren en tegelijkertijd in continue contact blijven met de Aarde.
HIFI zal voor het eerst vanuit de ruimte het heelal bekijken in langgolvig infrarood en submillimeterstraling. Dat zal het mogelijk maken het universum af te speuren op zoek naar kosmische moleculen. Vooral water zou goed zichtbaar moeten zijn in kometen, planeten, jonge en stervende sterren en actieve sterrenstelsels.

TNO contributie

HIFI is gebouwd onder leiding van SRON door een consortium van wetenschappers en instituten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, VS, Canada, Ierland, Italie, Polen, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland en Taiwan. TNO was verantwoordelijk voor het optisch ontwerp van dit zeer complexe instrument met meer dan 100 spiegels. Tevens zijn alle off-axis paraboolspiegels bij TNO vervaardigd met behulp van een speciale diamantdraaibank. TNO heeft, samen met Mecon, ook het mechanisch ontwerp gedaan, wat resulteerde in een lichtgewicht instrument met hoge stijfheid. TNO zorgde bovendien voor de uitlijning van de optische componenten. TNO werkte gedurende de ontwerp- en realisatiefase zeer nauw samen met SRON. HIFI is het grootste en meest complexe ruimtevaartinstrument dat ooit in Nederland is gebouwd.

Nieuws

Kennisinstituten bundelen krachten voor onderzoek naar klimaatverandering en luchtvervuiling met satellieten

03 februari 2022
Het KNMI, TNO, SRON en de TU Delft gaan samen optrekken bij onderzoek en technologieontwikkeling op het gebied van aardobservatie. Met de oprichting van het ‘Clear Air’ consortium wil men de vooraanstaande... Lees verder
Nieuws

Nederlandse satelliet onthult veel grotere methaanuitstoot Australische kolenmijnen dan verwacht op basis van landelijke rapportage

29 november 2021
Een Nederlandse groep wetenschappers heeft ruimte-instrument TROPOMI gebruikt om methaanemissies te berekenen van zes Australische kolenmijnen. Samen leveren ze 7% van de landelijke kolenproductie, maar... Lees verder

Contact