Een Europees consortium, geleid door TNO, ontwikkelt en test gedurende de jaren 2013-2015 een systeem genaamd PEASSS, PiezoElectric Assisted Smart Structure, dat in de ruimte gelanceerd zal worden. Begin 2013 heeft de Europese Unie een contract gegund aan een consortium van 6 bedrijven en instituten uit Nederland, Duitsland, België en Israël.

Nieuwe whitepaper: Risicobeperking bij escalatie in de ruimte

4 aanbevelingen om minder kwetsbaar te worden bij satellietuitval

Nu lezen

Het doel van het project is het ontwikkelen, bouwen en testen van 'smart structures' die bestaan uit een combinatie van composiet panelen, piezo elektrische materialen en nieuwe generatie sensoren voor het nauwkeurig kunnen richten van systemen in de ruimte en tegelijk om stroom te kunnen genereren.

'Smart structures' maken niet alleen nauwkeurige besturing mogelijk maar ook thermische en vibratie compensatie. Dit zal in de toekomst allerlei verschillende type missies mogelijk maken op het gebied van aardobservatie, zoals cartografie, grensbewaking en beeldpresentaties van regio's.

Veel van de nieuwe technologieën die zullen worden gedemonstreerd zijn nooit eerder toegepast voor ruimtevaart doeleinden in het verleden. Piezo elektrische actuatoren, ingebed in composiet structuren is een nieuwe technologie om nog nauwkeuriger en stabieler te richten met als bijkomend effect lager stroomverbruik en lagere massa.

Top technologie is ook het toepassen van ingebedde fiber sensoren, met als doel het volgen van de interne spanningen in structuren zonder gebruik van draden, en afwezigheid van electromagnetische interferentie effecten. Piezo power generation kan worden ingebouwd in structuren met toepassingen voor bijvoorbeeld sensornetwerken.

TNO's rol in PEASSS

Naast het programmatisch en technisch aansturen van het project team voor PEASSS is TNO verantwoordelijk voor het deel van de Fiber Bragg Grating optische sensoren met de Interrogator.

Het PEASSS programma biedt een aantrekkelijke gelegenheid voor TNO om zo'n toepassing in de praktijk te demonstreren en te evalueren. TNO leidt ook de prototype ontwikkeling en testfase van het gehele programma. Na succesvolle evaluatie kan het vlucht model worden gebouwd door de aangesloten bedrijven. TNO leidt ook het disseminatie programma.

Cubesat lancering

Een uitdaging binnen het project is een demonstratie van de technologieën na integratie van alle subsystemen en na de lancering van een cubesat missie.

Nieuws

Kennisinstituten bundelen krachten voor onderzoek naar klimaatverandering en luchtvervuiling met satellieten

03 februari 2022
Het KNMI, TNO, SRON en de TU Delft gaan samen optrekken bij onderzoek en technologieontwikkeling op het gebied van aardobservatie. Met de oprichting van het ‘Clear Air’ consortium wil men de vooraanstaande... Lees verder
Nieuws

Nederlandse satelliet onthult veel grotere methaanuitstoot Australische kolenmijnen dan verwacht op basis van landelijke rapportage

29 november 2021
Een Nederlandse groep wetenschappers heeft ruimte-instrument TROPOMI gebruikt om methaanemissies te berekenen van zes Australische kolenmijnen. Samen leveren ze 7% van de landelijke kolenproductie, maar... Lees verder

Contact