Ons werk

Gas separation technology

Om de nationale en internationale klimaatdoelstellingen te halen is het terugdringen van CO2-uitstoot van wezenlijk belang. TNO onderzoekt en ontwikkelt technologieën om CO2 af te vangen en op te slaan (CSS: capture & storage) of een nuttige bestemming te geven (CCUS), waarbij de U voor utilization staat. TNO zet zijn expertise van het zuiveren, scheiden en behandelen van rook-, natuurlijke, synthetische en biogassen wereldwijd in.

Zo coördineert TNO het Nederlandse onderzoeksprogramma CATO-2, gericht op het afvangen en opslaan van CO2, waarin het samenwerkt met zo'n veertig partners uit bedrijfsleven en wetenschap. Verder is TNO actief in verschillende Europese projecten en heeft het zelf onlangs twee EU-projecten opgezet om met een groot aantal partners duurzame chemie uit CO2 te realiseren. In Qatar werkt TNO met de olie- en gasindustrie aan de ontwikkeling van nieuwe absorptietechnologieën om CO2 efficiënter uit het gewonnen aardgas te kunnen scheiden. Ook levert TNO expertise aan Technology Centre Mongstad, de grootste testfaciliteit ter wereld voor onderzoek naar technologieën voor CO2-opslag.

Uitstoot CO2 fors terugdringen

TNO beschikt over een in Europa unieke infrastructuur om testen uit te voeren rond gastechnologie. In het laboratorium te Delft is een pilotplant gebouwd waar bedrijven uiteenlopende reeksen proeven kunnen laten uitvoeren. Deze THAHRA (TNO's High pressure Absorption Hybrid Regeneration Apparatus) vormt daarmee vaak de voorlaatste stap voor bedrijven om nieuwe technologieën commercieel in te zetten. Een ander voorbeeld daarvan is de proefinstallatie bij de energiecentrale van E.ON op de Maasvlakte die is gebaseerd TNO-technologieën voor het afvangen van CO2 uit rookgassen. Dit vormt tevens een grote bijdrage aan het ROAD-initiatief (Rotterdam Opslag Afvang Demonstratie) om in de regio jaarlijks meer dan een miljoen ton CO2 af te vangen en onder de Noordzee op te slaan, wat gelijk staat aan de vervuiling door 200.000 auto's.

Toepassingen

  • In de agrarische sector worden afvalstromen uit biomassa omgezet in biogassen. TNO ontwikkelt samen met het Nederlandse mkb een technologie om de bestanddelen methaan en CO2 hier efficiënt en energiezuinig uit te scheiden. Het vervolgens CO2-vrije biogas is daarmee groen en terug te leveren aan het net. En de overgebleven zuivere methaan is door boeren en tuinders als product te verkopen. De techniek is nu ver genoeg om in een pilot te demonstreren.
  • TNO heeft een technologie ontwikkeld om gecombineerd CO2 en H2S (een zwaar toxisch gas) uit biogassen te verwijderen. Na succesvolle labtesten volgen nu praktijkproeven.

Nieuws

Commissie Elektrochemische Conversie & Materialen van start

10 april 2017
De komende weken gaat de adviescommissie Elektrochemische Conversie en Materialen op uitnodiging van de topsectoren Energie, HTSM en Chemie aan de slag om een visie op te stellen voor de transitie naar... Lees verder

Contact

Dr. ir. Earl Goetheer

  • Process Technology
  • Separation Technology
  • Gas treatment
  • Power to Chemicals
  • Carbon capture and utilisation
E-mail

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.