Ons werk

Model Predictive Control

Chemische verwerking vraag om effectieve regelsystemen. Nu de activiteiten van afzonderlijke eenheden worden samengevoegd, geschaald en aangepast aan de behoeften van bedrijven, zorgen procesintensivering en modulaire chemische installaties voor unieke uitdagingen. Hoe flexibeler en accurater het regelsysteem, hoe effectiever de chemische processen.

Door de overstap van batchverwerking op continubedrijf, en doordat processtappen steeds vaker worden gecombineerd, zijn traditionele regelmethodes minder effectief of soms zelfs onbruikbaar geworden. Het is belangrijker dan ooit om afwijkingen aan het proces te kunnen identificeren en de gevolgen daarvan accuraat te kunnen voorspellen. TNO beschikt over de kennis en expertise om een systeem in zijn geheel te evalueren, van grondstof tot eindproduct. Met behulp van MPC en onze expertise op het gebied van optimalisering kunnen wij vaststellen waar ruimte voor verbetering is, zodat chemische bedrijven hun doelstellingen kunnen realiseren. Aangezien het regelen en optimaliseren van een systeem vaak tegelijkertijd plaatsvindt, kan TNO bijdragen aan het vergroten van de efficiëntie, het verminderen van het verbruik en het vergroten van de opbrengst, vaak met significante gevolgen voor de totale productie-efficiëntie.

Voor nu en in de toekomst

Op basis van het advies van TNO kunnen bedrijven problemen met hun bestaande systemen aanpakken en beoordelen welke problemen hypothetische nieuwe systemen zullen vertonen. Zo kunnen bedrijven hun productie snel en grondig optimaliseren. Met MPC is het mogelijk om bottlenecks op te sporen, effectieve voorspellingen te doen over de procesresultaten en problemen op te lossen. Zo heeft TNO bijvoorbeeld samengewerkt met een toonaangevend cementbedrijf om problemen op te lossen met betrekking tot de uitstoot van stikstofoxiden (NOX). Dankzij de samenwerking met onze partners en onze expertise op het gebied van MPC hebben we de uitstoot van NOX kunnen verlagen met ongeveer 40% - een hele prestatie. Dankzij ons grondige, effectieve evaluatie- en consultatieproces heeft dit bedrijf zijn doelstellingen met betrekking tot uitstootvermindering kunnen overtreffen.

Meegaan met de sector

Chemische installaties moeten tegenwoordig flexibel en geavanceerd zijn. Onder alle mogelijke omstandigheden is een accurate regeling van de processen vereist. Als gevolg van de snelle dynamiek en de integratie van processtappen is er verfijnde regeltechniek nodig.
Capaciteits- en productie-eisen veranderen en systemen moeten met die veranderingen kunnen meebewegen. TNO maakt dit mogelijk, dankzij toepassing van effectieve Model Predictive Control in alle fasen van het proces. TNO werkt nauw samen met chemische bedrijven om uitdagingen te identificeren en systemen aan te passen en te optimaliseren, om zo de gewenste resultaten, lagere kosten, minder uitstoot en een geoptimaliseerde productie te bereiken. Daarnaast zetten wij Shared Research Programma's op, om innovatie te versnellen en oplossingen te ontwikkelen die binnen de gehele sector kunnen worden toegepast.

Néstor González Díez, MSc

Contact

Néstor González Díez, MSc

  • Aeroacoustics
  • Fluid Dynamics
  • Risers
  • Subsea
  • Turbomachinery
E-mail

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.