Ons werk

Ultrazuivering

In vrijwel alle chemische productieprocessen is zuivering een essentiële stap voor het verkrijgen van het product met de gewenste kwaliteit. Toenemende eisen van klanten, forse concurrentie uit opkomende markten en beperkingen voor energieverbruik en emissies bepalen de behoefte aan innovatieve zuiveringstechnieken.

TNO biedt verschillende innovatieve processen op basis van de TNO hydraulische waskolom voor kristallisatie, en membranen voor afscheiding en energiezuinige distillatie met behulp van pervaporatie. Smeltkristallisatie is een waardevol hulpmiddel bij de productie van hoogzuivere chemicaliën. TNO heeft de TNO hydraulische waskolom voor kristallisatie van de smelt ontwikkeld. Deze beschermde technologie (TNO HWC) biedt mogelijkheden voor het produceren van hoogzuivere producten in een oplossingsvrij proces bij een relatief laag energieverbruik. De doeltreffendheid van de combinatie van smeltkristallisatie en waskolommen is aangetoond bij verschillende toepassingen zoals het zuiveren van organische en anorganische chemicaliën en van metalen, en bij het terugwinnen van de zuivere zouten en water uit proces- en afvalwaterstromen. Een ander voorbeeld van een door TNO ontwikkeld slim zuiveringsproces is de terugwinning van zuren en basen uit organische zouten met elektrodialyse, die kan worden uitgevoerd in compacte en flexibele eenheden.

Slimme combinaties

TNO heeft een grote reputatie opgebouwd in slimme combinaties van scheidingstechnieken met membraantechnologie die baanbrekende voordelen bieden. Membraandistillatie bijvoorbeeld, verdubbelt de capaciteit van conventionele distillatiekolommen en is van groot belang voor de olieverwerkende industrie. Membraangasabsorptie is ook een proces dat een uiterst veelbelovende technologie vormt voor het reinigen van gassen. Bewezen toepassingen zijn terugwinning van kooldioxide en ammonia, evenals ontzwaveling.

Downloads

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.