Ons werk

Algen voor een duurzame toekomst

Algen bestaan uit waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen op onvruchtbare grond geteeld worden. Dit zijn redenen waarom algen worden gezien als hét landbouwgewas van de toekomst. Om de waardevolle ingrediënten uit algen te halen is echter de juiste aanpak nodig.

Met een innovatieve cel disruptie technologie slaagde TNO erin om algen met een zeer taaie celwand op een energetisch gunstige manier open te breken. Dit is een belangrijke stap in het bio-raffinageproces voor rendabele toepassingen van algen ingrediënten in voeding, veevoeding en chemie processen. Om de stap naar daadwerkelijke toepassing te maken heeft TNO een consortium opgericht genaamd GAIA. In dit samenwerkingsverband met algen producenten en eindgebruikers wordt hard gewerkt om de toepassing van algen ingrediënten haalbaar te maken. Samen met haar partners heeft TNO belangrijke know-how opgedaan bij het openen van algen en afzonderlijke ingrediënten zoals eiwitten, olie en koolhydraten energie-effectief op een lab schaal. Deze knowhow zal worden gebruikt voor het opschalen naar een industriële pilot.

Nuttige Algen ingrediënten

Afhankelijk van de soort en de manier waarop algen worden geteeld kunnen zij eiwitten, vetten, koolhydraten en andere hoogwaardige fracties (sterolen, phycobiliproteïnen, astaxanthine, omega-3 en omega-6-vetzuren) bevatten. Producten waarin algen kunnen worden toegepast zijn:

  • Voedsel (vleesvervangers, emulgatoren, verdikkingsmiddelen, stabilisatoren, oplosbaar vezels, plantaardige olie, nutritionele oliën, oppervlakte-actieve stoffen, cholesterolverlagende middelen, vitamine precursors, antioxidantia, schuimmiddelen).
  • Feed (voedzame soorten eiwitten, oplosbare vezels).
  • Pet-food (voedzame soorten eiwitten, emulgatoren, verdikkingsmiddelen, stabilisatoren, oplosbare vezels, plantaardige olie, nutritionele oliën).
  • Chemische producten (oppervlakteactieve stoffen, coatings, olie, stabilisatoren, hydrofobe eiwitten zoals latex vervanger, bio-plastics, weekmakers, oleoharsen).
  • Pharmaceutische producten (cremes, antifungale/antimicrobiole stoffen, therapeutische eiwitten)

Toegevoegde waarde voor de Bio-Based economy

Samen met haar industriële partners TNO werkt aan de toepassing van duurzame innovaties om de overgang naar een bio-based economie te komen. TNO gebruikt haar kracht als expert en is innovatieregisseur om duurzame ketens van grondstoffen van leveranciers tot eindgebruikers te realiseren.

Waar staan we?

Naast het open breken van de algencelwand, worden nu ook algeningrediënten gescheiden op labschaal. De volgende stap die genomen zal worden is dit proces op pilotschaal ontwikkelen. De mobiele algen raffinage fabriek VALORIE (Versatile ALgae On-site Raw Ingredient Extractor) zal hierbij worden ingezet om bij verschillende algencultivatiesites geplaatst te worden. In het GAIA project is nog ruimte voor partners die geïnteresseerd zijn in het gebruik van een algenfractie.

Downloads

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.