Improved product functionality

De consument is op allerlei gebied gewend aan hoogwaardige producten die in een steeds sneller tempo in een betere versie op de markt komen. Dat dwingt de chemische industrie, maar ook de farma en personal & home care bedrijven, doorlopend te werken aan het verbeteren van de functionaliteit van hun producten. TNO ontwikkelt technologieën waarmee de eigenschappen van stoffen en materialen zijn te voorspellen en te veranderen.

Duurzaamheid en veiligheid zijn daarbij leidend. Zo hebben we de methode DIAMONDS ontwikkeld om de complexe toxicologie van nieuwe en bestaande stoffen te kunnen voorspellen. Bedrijven die nieuwe chemicaliën willen ontwikkelen, kunnen hierdoor in een vroeg stadium vaststellen of de gekozen route naar het product de juiste is. Het TNO-model combineert gegevens uit een grote hoeveelheid publiek beschikbare databases. Het gaat om onderzoeken, wetenschappelijke artikelen en alles wat bekend is uit andere bronnen over vele duizenden stoffen. DIAMONDS brengt de relaties tussen de chemische structuur en toxiciteit in kaart. Dankzij de voorspellingen kunnen bedrijven aan de voorkant van het proces de juiste keuzes maken voor een veilig ontwerp en zo hun ontwikkelkosten verlagen en hun time-to-market versnellen.

Nieuwe functionaliteiten

Onze kennis van formulering, deeltjes en encapsulatie vindt vooral zijn weg naar de specialty chemie, de farmaceutische industrie en de consumenten chemicaliën. Hier zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuwe functionaliteiten. Dan kan het gaan om producten voor persoonlijke verzorging, cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, maar ook medicijnen. TNO adviseert bijvoorbeeld over de best werkbare methode om stoffen te encapsuleren. Daarbij kijken we zowel naar de formulering van de werkzame stoffen als het productieproces.

Duurzaamheid analyseren

Voor TNO gaan innovaties om de chemische industrie te versterken hand in hand met het streven naar duurzaamheid. Daarom kijken we niet alleen naar de duurzaamheid van producten en productieprocessen, maar analyseren we alle factoren die een rol spelen in de totale levenscyclus van een product: gebruik van land en water, van alternatieve grondstoffen, energieverbruik, mogelijkheden van recycling. Samen met bedrijven werken we aan nieuwe methoden om integraal en meetbaar de duurzaamheidsperformance van producten te beschrijven. Dit stelt bedrijven in staat duurzame innovaties te managen in de waardeketen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biomassa en nanotechnologie hebben daarbij onze bijzondere aandacht.

Sustainable Chemical Industry
Contact

Ir. Peter Wolfs

  • Chemie
  • Procestechnologie
  • Grondstoffen
  • Chemicaliën
  • Polymeren
E-mail

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.