Ons werk

Aan de slag met Big Data - Denk groot, begin klein

Kun je als MKB’er profiteren van innovatieve manieren om Big Data te analyseren? Jazeker, dat kan. Je moet alleen wel weten hoe je het aanpakt. De gratis online cursus ‘Aan de slag met Big Data - Denk groot, begin klein’ helpt MKB’ers daarbij op weg. De docenten, waaronder natuurlijk TNO’ers, werken met concrete voorbeelden. Dat maakt hun verhaal eenvoudig om te volgen, ook voor wie niet technisch onderlegd is.

Slimmer inkopen

Een pizzabakker die vandaag al weet welke pizza’s hij morgen gaat verkopen. Een strandtenthouder die zich niet druk maakt over wat hij moet inkopen, omdat de computer dat regelt. Het zijn voorbeelden van manieren waarop MKB’ers kunnen profiteren van de analyse van Big Data. In deze beide gevallen draait het om de weersverwachting. Zowel de vraag naar pizza’s als het consumptiepatroon in een strandtent hangt samen met het weer en de computer kan die samenhang met slimme analysetechnieken ontrafelen. Daarna is het eenvoudig: wordt het morgen mooi weer, dan koopt de strandtenthouder anders in dan bij een slechtere weersverwachting. De laatste stap is dan, dat de computer de inkoop gaat regelen.

Nieuwe markten

Andere sectoren kunnen op een vergelijkbare manier profiteren van het combineren en analyseren van grote databestanden. En er is meer. Big Data kunnen helpen om apparatuur efficiënter in te zetten, energie te besparen of klanten beter te bedienen. Zelfs het aanboren van compleet nieuwe markten behoort tot de mogelijkheden.

Begin klein

Maar dan moet je wel weten waar je moet beginnen en daar wringt soms de schoen. Veel MKB’ers zien de kansen van Big Data, maar weten niet hoe ze die binnen hun bedrijf kunnen verzilveren. De online cursus ‘Aan de slag met Big Data - Denk groot, begin klein’ kan hen daarbij op weg helpen. Jessica Doorn van TNO is een van de docenten: ‘We werken met filmpjes, die je bekijkt wanneer je dat wilt. De docenten geven concrete voorbeelden, maken het niet moeilijker dan nodig is en geven adviezen, bijvoorbeeld om – de titel van de cursus zegt het al - klein te beginnen. Zelf vertel ik iets over het Big Data Value Centre. Daar kunnen ondernemers terecht als ze na de cursus nog vragen hebben over de implementatie van Big Data-analyse in hun bedrijf. Maar dat is van later zorg, begin eerst maar met de cursus.’

Contact

Ir. Jessica Doorn MSc

  • Big Data
  • Media Mining
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.