Ons werk

Toekomstgerichte IT-architecturen voor uw bedrijf en uw ecosysteem

Huidige IT-oplossingen zijn er niet op ingericht om te gaan met de toekomstige manier van zaken doen. Er vindt namelijk een fundamentele verandering plaats bij het toekomstige zaken doen mede door het delen en opnemen van externe gegevens. CIO's worden geconfronteerd met de overgang van IT ‘ter ondersteuning van’ de bedrijfsvoering naar IT die het zaken doen ‘stuurt’ en ‘innoveert’. De vele tegenstrijdige zorgen die deze verandering met zich mee brengt, vragen om nieuwe IT-architecturen. Hieraan werkt TNO, onder de noemer interoperabiliteitsarchitecturen.
Waardeketens in een open, dynamische wereld van netwerken van organisaties

Omgaan met nieuwe IT-uitdagingen

In een digitale wereld die gecentraliseerd is rondom data en waarin alles met iedereen verbonden is, ontstaan nieuwe IT-uitdagingen, zoals:

 • Welke IT-capaciteiten zijn nodig om real-time toegang te hebben tot gegevens en diensten in uw ecosysteem en deze te gebruiken, zowel door uw samenwerkingspartners als andere bronnen?
 • Welke platformen passen bij uw behoefte om gegevens op te bouwen, te delen en te beheren in uw ecosysteem? En in hoeverre zijn deze gebouwd met de toekomst in gedachten, dus in staat om te verbinden met bestaande ecosystemen en aan te passen aan nieuwe en onverwachte vormen van samenwerking?
 • Welke IT-strategie moet worden opgezet om te kunnen omgaan met versnelde ontwikkeling van informatietechnologie aan de ene kant, en met de eisen aan beheer van gegevens, standaarden, diensten en platformen in uw bedrijf en uw ecosysteem aan de andere kant?

Uw IT-architectuur klaar voor de toekomst

TNO kan u voorzien van een gestructureerde aanpak om uw zorgen te adresseren, die gerelateerd zijn aan uw manier van zakendoen en fundamenteel zijn voor uw specifieke IT. Bovendien levert onze visie op interoperabiliteitsarchitecturen u een leidraad voor het beantwoorden van de bovenstaande en andere vragen en het maken van evenwichtige en toekomstgerichte beslissingen.

TNO kan u ondersteunen in het realiseren van deze visie voor uw organisatie door het beoordelen van de impact ervan op:

 • uw bedrijfsprocessen -en diensten (bijvoorbeeld, productie, verkoop en CRM);
 • uw informatie-eisen -en middelen (bijvoorbeeld, ontologieën, taxonomieën, datastructuren en bedrijfsdata);
 • uw IT met haar toepassingen en interfaces (bijvoorbeeld, interne en externe API's, mobiele en back-office processtromen);
 • en uw IT-organisatie (bijvoorbeeld, ontwikkeling, onderhoud en operationele ondersteuning).

Interoperabiliteitsarchitecturen must-have om te innoveren

In het creëren van gecontroleerde, dynamische en open omgevingen zullen onder andere multi-stakeholder bedrijfsmodellering en het veilig en gecontroleerd delen van gegevens worden geadresseerd. Daarbij streven we naar een wendbaar bedrijf, met een stabiele IT. Interoperabiliteitsarchitecturen zijn daarom een must-have voor uw bedrijf om te innoveren. Om in een zeer dynamische en open wereld succesvol te blijven, zal een interoperabiliteitsarchitectuur een middel blijken te zijn dat u moet opzetten, op de juiste manier moet toepassen, onderhouden en herhaaldelijk beoordelen om zijn blijvende effectiviteit te bewijzen.  TNO kan u daarbij ondersteunen en helpt u graag verder. We ondersteunen u op diverse vlakken en op verschillende manieren, namelijk als:

 • Consultant, om u te adviseren over de principes, toepassingen en voorwaarden voor uw IT om interoperabel te worden en te blijven.
 • Architect, om samen met u of uw leverancier uw interoperabiliteitsarchitectuur op te stellen of de (kwaliteit van de) architectuur te beoordelen die u is geleverd
 • Innovator, om een prototype te bouwen van innovatieve architecturen voor de toepassingen van het delen van gegevens en deze te kunnen ervaren (denk aan Internet of Things, data analytics)
 • Data scientist, om u te begeleiden door bergen aan gegevens om feiten te ontdekken die cruciaal zijn om zaken te kunnen blijven doen en om u te voorzien van middelen, methodes en instrumenten om de gegevens de beheren en te analyseren.

Bent u geïnteresseerd om hierover met TNO verder te praten, neem dan contact met ons op.

Onze visie
Expertise

Data Science

De afdeling Data Science van TNO bezit expertise over het delen en analyseren van gestructureerde en ongestructureerde data.  Daarbij richten we ons op data-analyse met behulp van machine learning, en... Lees verder
Ons werk

Slim datagebruik voor logistieke innovaties

De logistieke sector in Nederland staat op een hoog niveau. Er is echter voldoende reden om innovatie krachtig te blijven ondersteunen en de nummer 1 positie te behouden. TNO ziet de voordelen van (real-time)... Lees verder
Expertise

Sustainable Transport & Logistics

Op de afdeling Sustainable Transport & Logistics helpen wij het vervoer van goederen en personen efficiënter en duurzamer te maken. In de sector logistiek helpen we innovaties te versnellen door praktijkproeven... Lees verder

Contact

Dr. ir. Wout Hofman

 • Interoperabiliteit
 • architectuur
 • logistiek
 • data science
 • data analytics
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.