Ons werk

SEMAFOUR

Self-Managemement for Unified Heterogeneous Radio Access Networks.

Het SEMAFOUR project richt zich op de ontwikkeling van een overkoepelend zelf-management systeem voor complexe, grootschalige, heterogene mobiele netwerken. Het doel is te komen tot een (zelf-)management systeem waarmee zowel de netwerk performance als de door gebruikers ervaren dienstkwaliteit (Quality of Experience – QoE) wordt verbeterd alsook de operationele kosten worden gereduceerd.
Om de verbeteringen t.a.v. netwerk performance en –beheer te beoordelen en te demonstreren, zullen de ontwikkelde zelf-management oplossingen m.b.v. uitgebreide simulaties worden geëvalueerd en gevisualiseerd.

Doelstellingen

Het project heeft twee hoofddoelstellingen.

  • de ontwikkeling van SON (self-organising network) functies t.b.v. zelf-configuratie, zelf-optimalisatie en zelf-herstel ("self-healing") van een mobiel netwerk met meerdere radio access technologieën (RATs, bijv. UMTS, LTE, WLAN) en cell layers (macro, micro, pico, femto). Een direct of indirect gecoördineerde aanpassing van radio parameters in verschillende RATs en cell layers is van cruciaal belang voor een globale optimalisatie van de performance van het netwerk.
  • de ontwikkeling van een SON management systeem dat de multi-RAT / multi-layer SON functies aanstuurt op basis van door de operator gedefinieerde high-level performance doelstellingen. Door de introductie van zo'n management systeem kunnen operators het zwaartepunt van de operations van hun netwerk naar een hoger en meer globaal niveau tillen, dat transparant is t.a.v. de details van de onderliggende netwerktechnologieën en -layout.

Het SEMAFOUR consortium

Het SEMAFOUR consortium bestaat uit twee wereldspelers op de mobiele technologie markt (Ericsson and Nokia Siemens Networks), twee grote, internationaal opererende mobiele operators (Orange/France Telecom and Telefonica), een MKB partij die netwerk planning en –optimalisatie tools ontwikkelt (Atesio) en drie research organisaties (IBBT/iMinds, TNO and TU Braunschweig) met veel ervaring in samenwerkingsprojecten in de mobiele wereld.
FP7 SEMAFOUR is een vervolgproject van FP7 SOCRATES (2008-2011).

Meer informatie over SEMAFOOR?
Downloads

Dr. Remco Litjens MSc

Contact
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.