Buildings & Infrastructures: duurzaam bouwen

De gebouwde omgeving is een cruciale sector voor duurzame doelstellingen zoals CO2- reductie, materiaalgebruik terugdringen en verduurzamen en de lifecycle van gebouwen en infrastructuur verbeteren. Door innovatie en onderzoek draagt TNO op de volgende manieren bij aan duurzaam bouwen.

Huizen, kantoren, ziekenhuizen, bruggen, snelwegen – alles moet duurzamer Meebouwen aan die duurzame wereld, daar zet director Buildings & Infrastructures, Peter Paul van ’t Veen op in: “Wij willen ervoor zorgen dat de hele bouwsector in de toekomst duurzaam bouwt, met een gegarandeerde kwaliteit. En met de gebruiker centraal. Want een mens moet in een gezonde, schone omgeving kunnen leven en zich daarbij volkomen comfortabel voelen.” Centraal staan reductie van het energiegebruik, het sluiten van materiaalkringlopen en efficiënter onderhoud en levensduurverlenging van infrastructuur en gebouwen.

Slimme brug

Onderdeel van dat comfort is bereikbaarheid. Zo rijden dagelijks meer dan een kwart miljoen auto’s over de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Daarmee is het een van de drukst bereden bruggen van Nederland. Maar hoelang blijft deze constructie goed? En wanneer is welk type onderhoud nodig? Om dit te weten heeft TNO, samen met Rijkswaterstaat, de Van Brienenoordbrug uitgerust met sensoren en meetapparatuur. Zo kunnen we zien waar en wanneer haarscheurtjes in de stalen constructie ontstaan. Met die kennis kan Rijkswaterstaat onderhoud inplannen dat past bij de actuele staat van de brug. Zo kunnen veel kosten worden bespaard en het leidt tot minder files door werkzaamheden aan de brug.

Sensoren luisteren naar slijtage

 

Koud afgebakken baksteen

Een voorbeeld van onze projecten om energiegebruik terug te dringen is een nieuwe bakmethode voor bakstenen. Tot nu toe is extreem veel warmte nodig om van klei bakstenen te bakken.. Door innovatieve materiaalontwikkeling, kunnen nu bakstenen worden gebakken bij 20 tot 50 graden in plaats van 1200 graden Celcius .Voor producenten kan dit in de toekomst een enorme energiebesparing opleveren en een sterk verminderde C02 uitstoot.

TNO werkt aan innovatieve oplossingen die de bouw- en infrasector duurzamer maken en klaar voor de toekomst. Peter Paul: “Innovaties voor de bouw- en infrasector zijn essentieel om de sector te vernieuwen, de ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te halen en ook de kwaliteit van gebouwen en infrastructuur te garanderen.”

Meer weten over wat wij doen op het gebied van Buildings & Infrastructures? Lees hieronder verder, of neem contact met ons op.

Nieuws

TNO ontwikkelt een energie efficiënte douchecabine

15 april 2016
TNO ontwikkelt binnen het TKI Urban Energy samen met Beterbad B.V., Hametech B.V., Seinen projectontwikkeling en WestCord Hotels een prototype van een energie-efficiënte douchecabine. De ambitieuze doelstelling... Lees verder
Nieuws

Impuls voor assetmanagement van infra met zes inspiratielessen

14 april 2016
De afgelopen twee jaar hebben Havenbedrijf Rotterdam, Ooms Civiel, Provincie Overijssel, Rijkswaterstaat, Siemens, TNO, Profion en World Class Maintenance (WCM) een gezamenlijk leertraject doorlopen om... Lees verder
Nieuws

Samenwerking Aedes en TNO voor regisserende corporaties

04 november 2015
TNO en vereniging van woningcorporaties Aedes slaan de handen ineen voor het stappenplan “Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap”. Ontwikkelingen in de sector vragen van corporaties andere competenties... Lees verder

Contact

Drs. Peter Paul van 't Veen

  • bouw
  • infrastructuur
Neem contact op

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.