Environment & Sustainability: innovaties voor minder afval en CO2-uitstoot

De steeds verder groeiende wereldbevolking heeft een enorme impact op het milieu. De uitstoot van CO2 moet drastisch omlaag en ook de afvalproductie zal moeten afnemen. Wij richten ons op het stimuleren van een economie waarin producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden. Daarnaast ontwikkelen we slimme sensoren waarmee we ‘real time’ bijvoorbeeld de luchtkwaliteit kunnen meten. 

Circulaire economie

Iedere Nederlander produceert jaarlijks zo’n 550 kilo afval per persoon. Dit komt mede doordat veel producten worden ontworpen voor één doel en daarna als afval eindigen. In een circulaire economie worden grondstoffen en producten zoveel mogelijk hergebruikt. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig en is er ook minder afval. Een voorbeeld waar wij aan werken is het terugwinnen van nutriënten en energie uit afvalwater. Afvalwater bevat veel van deze elementen die je kunt hergebruiken als grondstof.

Slimme monitoring

Met slimme sensoren uit ons ‘Sensorlab’ kunnen we ‘real time’ het milieu monitoren. In de toekomst zullen we dit op grote schaal kunnen uitrollen. Met de inzichten uit deze gegevens kunnen gemeenten en bedrijven hun beleid optimaliseren. Dit kan zelfs zo ver gaan dat op basis van deze gegevens bijvoorbeeld vrijwel ‘real time’ verkeerslichten aangestuurd worden. Dit kan helpen de doorstroming te verbeteren en daarmee files in de stad voorkomen op plekken waar de uitstoot te hoog dreigt te worden.

Verbinden

Volgens Erik Tielemans, director Environment & Sustainability, moeten we ons voorbereiden op een duurzame toekomst door kennis en mensen te verbinden. “We moeten steeds meer verschillende disciplines en technologieën koppelen om oplossingen te maken voor de uitdagingen van vandaag. Dat samenbrengen, verbinden en begeleiden, dat is cruciaal en vind ik het mooiste van mijn werk.

Meer weten over wat wij doen op het gebied van Environment & Sustainability? Lees hieronder verder, of neem contact met ons op.

Agenda voor Nederland

In de publicatie 'Agenda voor Nederland' zetten Nederlandse wetenschappers een uitdagende en inspirerende ambitie neer over o.a. Materiaalschaarste, hergebruik en nieuwe materialen. Lees de Agenda voor Nederland.

Agenda voor Nederland: 10 inspirerende essays
Nieuws

Persoonlijke meting werkelijke blootstelling aan (ultra)fijnstof in Eindhoven

10 juni 2015
Twaalf Eindhovenaren lopen deze maand gedurende 5 dagen met een rugzakje met meetapparatuur rond in het kader van een proef waarbij inzicht wordt verkregen in hun persoonlijke blootstelling aan (ultra)fijnstof.... Lees verder
Nieuws

TNO wint prijs voor ontziltingsmethode die zowel zoet water als elektriciteit produceert

14 januari 2015
TNO is deze week uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. TNO ontving de prijs voor de MemPower®-technologie (patent pending) die door... Lees verder

Dr. ir. Erik Tielemans

Contact

Dr. ir. Erik Tielemans

Neem contact op

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.