Environment & Sustainability: innovaties voor minder afval en CO2-uitstoot

De steeds verder groeiende wereldbevolking heeft een enorme impact op het milieu. De uitstoot van CO2 moet drastisch omlaag en ook de afvalproductie zal moeten afnemen. Wij richten ons op het stimuleren van een economie waarin producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden. Daarnaast ontwikkelen we slimme sensoren waarmee we ‘real time’ bijvoorbeeld de luchtkwaliteit kunnen meten. 

Circulaire economie

Iedere Nederlander produceert jaarlijks zo’n 550 kilo afval per persoon. Dit komt mede doordat veel producten worden ontworpen voor één doel en daarna als afval eindigen. In een circulaire economie worden grondstoffen en producten zoveel mogelijk hergebruikt. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig en is er ook minder afval. Een voorbeeld waar wij aan werken is het terugwinnen van nutriënten en energie uit afvalwater. Afvalwater bevat veel van deze elementen die je kunt hergebruiken als grondstof.

Slimme monitoring

Met slimme sensoren uit ons ‘Sensorlab’ kunnen we ‘real time’ het milieu monitoren. In de toekomst zullen we dit op grote schaal kunnen uitrollen. Met de inzichten uit deze gegevens kunnen gemeenten en bedrijven hun beleid optimaliseren. Dit kan zelfs zo ver gaan dat op basis van deze gegevens bijvoorbeeld vrijwel ‘real time’ verkeerslichten aangestuurd worden. Dit kan helpen de doorstroming te verbeteren en daarmee files in de stad voorkomen op plekken waar de uitstoot te hoog dreigt te worden.

Verbinden

TNO zet , met innovaties en door kennis en mensen te verbinden, in op een duurzame toekomst. We koppelen steeds meer verschillende disciplines en technologieën om oplossingen te maken voor de uitdagingen van vandaag.

Meer weten over wat wij doen op het gebied van Environment & Sustainability? Lees hieronder verder, of neem contact met ons op.

Agenda voor Nederland

In de publicatie 'Agenda voor Nederland' zetten Nederlandse wetenschappers een uitdagende en inspirerende ambitie neer over o.a. Materiaalschaarste, hergebruik en nieuwe materialen. Lees de Agenda voor Nederland.

Agenda voor Nederland: 10 inspirerende essays
Nieuws

Nieuwe Director Environment & Sustainability

03 februari 2016
Paul van Ruiten is per 1 februari in dienst getreden bij TNO als Director Environment & Sustainability. De ervaren milieumanager maakt de overstap vanuit zijn eigen bedrijf Bureau Om. Eerder werkte... Lees verder
Nieuws

Krachtenbundeling Tympaan en TNO bij dataverzameling leefomgeving

05 oktober 2015
Maandag 28 september 2015 tekenden Michel den Os directeur Tympaan Instuut en Kees d’Huy directeur Smart cities TNO een samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst spreken beide partijen de intentie... Lees verder
Nieuws

Deltares, TNO en de Universiteit Utrecht bundelen krachten in milieulab

28 september 2015
Vandaag openen Deltares, TNO en de Universiteit Utrecht 'Utrecht Castel', hun gemeenschappelijke milieulaboratorium op het Utrecht Science Park. Hiermee tillen zij hun samenwerking naar een hoger plan... Lees verder

Ir. Paul van Ruiten

Contact

Ir. Paul van Ruiten

Neem contact op

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.