Ons werk

Digitalisation: data en beslisinformatie voor bereikbare en leefbare steden

Welke effecten hebben de duurzaamheidsambitie en digitalisering op de wijze waarop we ons in de stad en de metropoolregio vervoeren? Met integrale modellen en data brengt TNO de toekomst in beeld en helpen we overheden goed onderbouwde beslissingen te nemen.

Er komen verschillende uitdagingen op onze steden af: de bevolking in steden neemt toe, het wordt drukker en dat gaat gepaard met een grotere belasting van de infrastructuur en het milieu. In het klimaatakkoord van Parijs hebben we afgesproken om ook het mobiliteitssysteem te verduurzamen. Bovendien komen er nieuwe technologieën op de steden af, zoals Mobility as a Service (MaaS) en (connected) automatisch rijden ((C)AD). Het is de missie van TNO om overheden inzichten te bieden om optimaal te kunnen sturen, om zo te profiteren van de kansen die deze technologieën bieden. Integrale modellen die tegelijk de impact op het milieu en het energiegebruik in beeld brengen helpen daarbij.

Sturen op de uitwerking

Jeroen Borst, programmamanager Digitalisation bij TNO Traffic & Transport, werkt samen met overheden en bedrijven aan de ontwikkeling van die modellen: “Door de trek naar de stad neemt de druk op de steden toe. Hetzelfde geldt voor het wegennet. En dan heb je ook nog schaarste aan ruimte om te ontspannen, gezonde lucht en stilte. Voor steden is dat een grote zorg. Het mobiliteitssysteem loopt vast, terwijl steden hun woon- en leefgebied juist aantrekkelijk en toegankelijk willen houden. Als je de uitwerking aan de markt overlaat en er niet op stuurt, gaat iedereen voor zichzelf optimaliseren en kun je in een heel negatief scenario terechtkomen, waardoor bijvoorbeeld in een buitenwijk het openbaar vervoer niet langer toegankelijk is.”

Werken in lagen

TNO ontwikkelt de modellen in lagen. On-board units brengen snelheidsadviezen en informatie over de omgeving en medeweggebruikers bij de bestuurder. De data die daar uitkomen verwerken we in simulatiemodellen die het bestuurdersgedrag helpen te begrijpen. Daar weer bovenop bouwen we instrumenten zoals Urban Strategy, een interactief instrument voor ruimtelijke planvorming. Tot slot ontwikkelen we methodieken voor beslisinformatie. Zo zorgen we met fact based impact assessment and policy advice dat bijvoorbeeld een wethouder of een ceo de simulatiemodellen en instrumenten optimaal toepast. En met deployment of disruptive technologies maken we nieuwe technologieën praktisch hanteerbaar.

Nieuws

TNO brengt met Urban Strategy effecten stedelijke planning Amsterdam in kaart

13 november 2018
Aan de vooravond van de Smart City Expo World Congress in Barcelona toonden TNO en Amsterdam de eerste resultaten van de toepassing van stedelijke planningstool Urban Strategy. Voor een internationaal... Lees verder
Nieuws

Imec en TNO lanceren Digitale Tweeling van stad Antwerpen

27 september 2018
Deze week, op SuperNova in Antwerpen, lanceren imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, en de Nederlandse innovatieorganisatie... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.