Dr. Hans Quak
- stedelijke logistiek
- stedelijke distributie
- city logistics
Slimme bouwlogistiek draagt bij aan duurzaam bouwen in steden. Een goed georganiseerd en gepland logistiek proces zorgt voor een minimaal aantal vervoersbewegingen en een vermindering van de verkeershinder door bouwwerkzaamheden.
Zie ook:
Contactpersoon: Siem van Merriënboer (siem.vanmerrienboer@tno.nl)
Verder informatie over bouwlogistieke ontwikkelingen en de rol van TNO daarin is te vinden in verschillende publicaties en nieuwsbrieven:
TNO heeft binnen verschillende projecten gewerkt veel aandacht besteed aan de haalbaarheid van innovatieve stedelijke logistieke concepten. Hiervoor werd niet alleen naar de effecten van een oplossing gekeken, maar ook naar het business model van de partij die zo’n concept moet implementeren. Voorbeelden hiervan zijn te vinden:
Contactpersoon: Hans Quak (hans.quak@tno.nl)
Verder informatie over stedelijke logistieke concepten en de rol van TNO daarin is te vinden in verschillende publicaties:
TNO werkt binnen het platform Logistiek in de bouw (www.logistiekindebouw.nl) samen met kennisinstellingen, brancheverenigingen en ketenpartijen sinds enige jaren aan het verbeteren van de integrale logistieke keten in de bouwsector. Hierbij proberen we ondernemers een duwtje in de goede richting te geven door de veranderingen duurzaam in te richten, de kennis over bouwprocessen te verbreden, te verdiepen en verder te ontwikkelen. Of het nu gaat om aannemers, handelaren, fabrikanten of transportondernemers, iedereen is vertegenwoordigd in het platform.
Sinds 2014 worden binnen het TKI project “4C in bouwlogistiek” slimme bouwlogistieke oplossingen in de praktijk toegepast. Daarvoor zijn twee proeftuin bouwprojecten geselecteerd: het consortium van TBI (Croon, Wolter Dost, JP van Eesteren, DHL) voor het Hotel Amstelkwartier (HAK) in Amsterdam en het consortium van VolkerWessels (VW bouwmaterieel, Boele en van Eesteren, Ed Lafeber) voor De Trip in Utrecht. De bedoeling is om binnen deze proeftuin bouwprojecten te experimenteren met verschillende bouwlogistieke oplossingen en ketenregie concepten en al doende daarmee ervaringen (lessons learned) op te doen en deze lessons learned te delen met de betrokken partijen uit het TKI-project. Deze lessons learned betreffen deels kengetallen voor het schatten van de impact van bouwlogistieke oplossingen op de prestaties van een bouwproject (in termen van kosten van een bouwproject, maar ook duurzaamheidsaspecten zoals emissies van schadelijke stoffen) en deels ervaringen met ketenregie concepten en informatiestromen in integrale bouwlogistieke ketens.
Deze publiek-private samenwerking is tot stand gekomen binnen het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) van de topsector logistiek, welke tot doel heeft innovaties in de logistieke sector aan te jagen, voor de duur van 2 jaar (2014 t/m 2016). De samenwerking tussen kennisinstellingen en ketenpartijen in concrete praktijkcases levert waardevolle inzichten op over de toepasbaarheid en de impact op duurzaamheid van bouwlogistieke oplossingen in een stedelijke omgeving.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!