Ons werk

Gevolgen 3D printen voor supply chain management

Additive manufacturing, beter bekend als 3D printing, wordt wel de derde industriële revolutie genoemd. Deze technologie maakt het mogelijk producten die uit verschillende materialen en componenten bestaan laag voor laag uit één stuk te fabriceren. De ontwikkelingen gaan razendsnel en zullen de maakindustrie ingrijpend veranderen. Maar ook transport en logistiek zullen hier de gevolgen van ondervinden, blijkt uit onderzoek door TNO.

In het rapport ‘The impact of 3D printing on supply chain management’ heeft TNO ontwikkelingen nu en in de toekomst grondig geanalyseerd. De onderzoekers schetsen de voordelen van 3D printing, de schaduwzijden, voor welke markten het interessant is en welke toepassingen op stapel staan. Specifiek voor de supply chain zijn verschillende processen gedefinieerd, gerelateerd aan productontwerp, financiële aspecten en IT. Ook hebben de onderzoekers een praktijksituatie over supply chain van 3D geprinte orthopedische producten uitgewerkt. Tot slot geeft het rapport aan hoe bedrijven op de op handen zijnde veranderingen kunnen inspelen.
"De veranderingen in de wereld van transport en logistiek verwachten we niet op korte termijn, maar het is voor bedrijven goed hier zich op voor te bereiden. Zo analyseren we voor verschillende grote partijen de gevolgen van de ontwikkelingen voor hun businessmodel, de te volgen strategie en werken we toekomstscenario’s uit", vertelt consultant logistiek Robbert Janssen van TNO.

Miljardenmarkt

3D printing is aan een gestage opmars bezig. In een paar jaar tijd is er een miljardenmarkt ontstaan die exponentieel groeit. Verschillende industriële concerns zijn begonnen zelf onderdelen met 3D printers te maken. Er komen steeds meer startups op de markt die printers maken of als dienstverlener optreden. En er zijn al duizenden consumenten die thuis een, zij het nog relatief simpele, 3D printer hebben staan waarmee ze juwelen, kleding of servies kunnen maken.
TNO is al heel vroeg in deze ontwikkeling gestapt. Begin jaren negentig was TNO de eerste in Nederland met een 3D printer waarmee veel experimenten zijn gedaan. Veel hieruit voortgevloeide techniek is nog steeds in tal van 3D printers te vinden. Samen met innovatieve mkb-bedrijven hebben we de technologie steeds verder ontwikkeld. Met de industrie werken we nu onder meer aan gepersonaliseerd voedsel printen.

Gepersonaliseerde producten

Veel producten die mensen dagelijks gebruiken komen uit 3D printers: tandheelkundige elementen zoals bruggen en kronen, gehoorapparaten, kunstheupen. En het aantal toepassingen is oneindig. We gaan toe naar een situatie waarin op tal van plekken 3D printers staan die op verzoek in hoog tempo grote aantallen gepersonaliseerde producten maken.
"Dat gaat grote consequenties hebben voor de manier waarop goederen in de toekomst worden gedistribueerd. Grondstoffen, halffabrikaten en tenslotte eindproducten gaan in containers over zee, spoor, weg of binnenvaart naar distributiecentra en uiteindelijk naar winkels. Maar als veel producten lokaal zijn te vervaardigen met 3D printers, zullen er in het transport allerlei wezenlijke verschuivingen optreden. TNO helpt ondernemers zich daarop voor te bereiden."

Contact

Robbert Janssen MSc

  • logistiek
  • supply chain
  • platooning
  • ecotwin
  • 3d printing

Appl.AI Webinar #2: Zelfrijdende auto’s

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.