“Zie je het voor je? De file waar je elke dag op de snelweg in staat is vrijwel verdwenen. De uitstoot van CO2 op de weg is met tien procent afgenomen, evenals het brandstofverbruik. En dat allemaal mede dankzij in konvooi rijdende auto’s en vrachtwagens. Bij truck platooning wordt de voorste vrachtwagen bestuurd door een chauffeur, de wagen er vlak achter volgt vanzelf, geeft gas, remt en stuurt automatisch.

Dat voor elkaar krijgen is voor mij niet eens een droom, want ik ben ervan overtuigd dat we dit gaan realiseren. We hebben in maart 2015 met DAF EcoTwin gedemonstreerd met twee trucks.

In 2016 zetten we weer een nieuwe stap. Rijkswaterstaat, RDW en het Ministerie van IenM organiseren tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU de European Truck Platooning Challenge. Alles komt bij elkaar: het robuust automatiseren van het voertuig, de communicatietechnologie, wetgeving, acceptatie, aansprakelijkheid en verzekering. Natuurlijk alles over landsgrenzen heen, want geautomatiseerde trucks rijden naar ons land vanuit Scandinavië en Centraal-Europa.

TNO is al jaren een bekende speler op het gebied van zelfrijdende voertuigen. Wij hebben alle relevante technologieën, ontwikkel- en validatiemethoden tot en met kennis van wetgeving en menselijk gedrag in de vingers. Juist die combinatie maakt ons uniek. Daarnaast hebben we een internationaal netwerk aan ons gebonden van fabrikanten, toeleveranciers, overheden, verzekeraars en logistieke bedrijven.

Zo komt de droom van coöperatieve voertuigen sneller dichtbij. Het gaat hier niet om een technologisch hoogstandje, maar om een logistieke innovatie om schoon, veilig en efficiënt wegtransport te organiseren en de concurrentiekracht van Nederland te vergroten.”

Contact

Ir. Bastiaan Krosse