Het leven zonder smartphone is moeilijk voor te stellen. In veel opzichten maken ze ons leven gemakkelijker, handiger en productiever. Maar als het gaat om het gebruik van smartphones tijdens het rijden, is het duidelijk dat verstandige oplossingen nodig zijn om wegen veiliger te maken voor ons allemaal.

Een belangrijke factor in veel verkeersongevallen is de afleiding van de bestuurder. En hoewel die afleidingen er in vele vormen en maten zijn, kan de smartphone een belangrijke bron zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bestuurders die sms'jes typen 23 keer meer kans hebben op een ongeval. Maar een verbod op het gebruik van een smartphone in de auto is niet de oplossing. Mensen zullen zich niet houden aan een volledig verbod op smartphones in het verkeer. Daarnaast kunnen smartphones ook vele nuttige functies op de weg vervullen. TNO streeft naar oplossingen die deze nuttige eigenschappen maximaliseren en de gevaarlijke eigenschappen beperken.

Het volledige plaatje

Als onafhankelijke onderzoeksorganisatie verkent TNO niet alleen de technologische en technische oplossingen die de veiligheid van bestuurders kunnen verbeteren, maar ook de psychologische en sociale factoren die een rol spelen in menselijk gedrag. Vanuit dat perspectief is het duidelijk dat een verbod op het gebruik van smartphones in de auto een onrealistische doelstelling is. In plaats daarvan werkt TNO aan oplossingen die prioriteit geven aan handige smartphonefuncties, zoals GPS, verkeerswaarschuwingen, weerberichten en spraakgestuurde berichtenverkeer. Daarnaast ondersteunt TNO oplossingen die de afleidende functionaliteiten beperken, zoals sms, social media en gaming.

Veelbelovend voor de toekomst

TNO heeft samen met 40 andere organisaties, van het Ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer tot Samsung Mobile, het Convenant Veilig Gebruik van Slimme Functionaliteit in het Verkeer ondertekend. Het collectief onderzoekt mogelijke oplossingen om een betere balans te vinden tussen toepassingen die bestuurders ondersteunen en toepassingen die hen afleiden. Het collectief wil samen het aantal verkeersongevallen door het gebruik van smartphones verminderen.

Mogelijke oplossingen

TNO onderzoekt oplossingen die belangrijke informatie voor automobilisten integreren in gebruiksvriendelijke apps. Tot de technologieën die worden onderzocht, behoren toepassingen die automatisch een SMS bericht beantwoorden en afzenders waarschuwen dat de ontvanger aan het autorijden is. Toepassingen die spraakinterfaces mogelijk maken, kunnen het typen tijdens het rijden overbodig maken. We richten ons ook op oplossingen die belangrijke informatie op een toegankelijke manier presenteren. Bijvoorbeeld een volledig geïntegreerd autodashboard dat werkt wanneer de smartphone is aangesloten. Het dashboard biedt alle nuttige informatie die de bestuurder nodig heeft - zoals verkeerswaarschuwingen, wegomstandigheden en snelheidsinformatie - en beperkt andere functies die de bestuurder kunnen afleiden. TNO werkt aan een Priority Manager waarmee chauffeurs alle voordelen van een smartphone kunnen blijven benutten en tegelijkertijd hun mogelijkheden om afleidende activiteiten uit te voeren kunnen beperken. Wij zien deze en vele andere nieuwe ontwikkelingen als kansen om de veiligheid van de chauffeur te verbeteren.

TNO heeft ook sensoren ontwikkeld die de afleiding van de bestuurder kunnen detecteren. Als een chauffeur van zijn rijbaan afwijkt of te langzaam reageert op wisselende verkeersomstandigheden, kunnen de sensoren dit detecteren en extra advies en ondersteuning geven.

Blik op de toekomst

De komst van zelfrijdende auto's zal misschien de problematiek van de smartphone afleiding veranderen. Auto's die geautomatiseerd rijden mogelijk maken, bieden een verleidelijk nieuw perspectief op - en oplossingen voor - de verkeersveiligheid. Zelfrijdende auto's kunnen de bestuurder in staat stellen andere activiteiten uit te oefenen. In specifieke verkeersomstandigheden kan het echter ook nodig zijn dat zelfrijdende auto's de bestuurder tijdig waarschuwen en hem in staat stellen de controle over het voertuig te herwinnen. En dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat ze hun smartphones neerzetten voordat ze aan het stuur gaan.

In de nabije toekomst moeten vier elementen worden vastgelegd die bepalen wanneer het gebruik van een smartphone veilig of onveilig is 1) de mogelijkheden van het voertuig 2) de bestuurder 3) de verkeersomstandigheden en 4) de soorten smartphonefuncties. Als we de status van alle vier kennen, kunnen we daarop inspelen.

De slimme oplossing

Wij zijn van mening dat de combinatie van bovengenoemde oplossingen het antwoord zal zijn. De essentie is om de chauffeurs ondersteuning te bieden die ze willen en nodig hebben, op een manier die ze accepteren en ook willen. Als de oplossingen positief gedrag belonen, zullen de effecten op de lange termijn veel positiever zijn dan harde beperkingen of straffen, ook voor functies die het autorijden daadwerkelijk bevorderen.

Samenwerking voor betere resultaten

TNO loopt al jaren voorop in de discussie over veiliger verkeersgedrag. Maar alleen door samen te werken met verschillende stakeholders kunnen echte oplossingen ontstaan. Oplossingen die rekening houden met de behoeften, voorkeuren en privacy van de bestuurder. TNO staat klaar om met haar uitgebreide kennis en ervaring haalbare oplossingen te helpen ontwikkelen die chauffeurs omarmen en onze wegen veiliger maken voor iedereen.

Wilt u meer informatie over de inspanningen van TNO om de veiligheid van bestuurders te verbeteren? Neem vandaag nog contact met ons op.

Contact

Prof. dr. Marieke Martens