Ons werk

Eurbanlab - validatie en verspreiding van duurzame innovaties

Eurbanlab -een consortium van Europese marktpartijen en kennisinstellingen- richt zich op het versnellen van de verspreiding en toepassing van duurzame innovaties in stedelijke vernieuwing. Eurbanlab valideert de duurzaamheid van systemische innovaties. Succesvolle ideeën, innovatieve concepten en technologieën worden vervolgens gedeeld via een Europees podium waarmee verdere toepassing wordt vergemakkelijkt.

Een systemische benadering voor stedelijke vernieuwing is noodzakelijk voor de transitie naar een koolstofarme, duurzame stad. Hoewel het aantal duurzame bouwprojecten in de Europese Unie groeit, blijft het aanbod lokaal en kleinschalig. Innovatieve duurzame oplossingen vinden niet systematisch hun weg naar de markt omdat het voor investeerders vaak onduidelijk is welke innovaties worden aangeboden of wat de impact is van innovaties. Investeerders zoals gemeenten, woningcorporaties en planontwikkelaars zijn op zoek naar praktische handvatten en voorbeelden van geslaagde innovaties waarmee zij in de lokale context aan de slag kunnen.

Validatie en verspreiding van innovaties

Om deze reden brengt 'Eurbanlab' een combinatie van producten en diensten naar de markt om de versnelling naar een duurzame gebouwde omgeving te ondersteunen. Het consortium heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een beoordelingsmethode die vertrouwen geeft in duurzame innovaties (producten, technologieën, diensten en systemen). Deze methode, de 'Benchmark for Urban Innovations' (B4U), leert van succesvolle innovaties, voorspelt het succes van projectvoorstellen en helpt nieuwe bouwprojecten te verbeteren. Met de methode wordt inzicht verkregen in de duurzame impact van bouwprojecten (People, Planet & Profit), evalueert het project ontwikkelingsproces en evalueert het potentieel van opschaling en herhaalbaarheid van de toegepaste innovaties.

Innovatiebibliotheek

Daarnaast heeft Eurbanlab bijna 300 praktijkvoorbeelden verzameld van innovaties in de gebouwde omgeving in Europa. De voorbeelden zijn voorzien van uitgebreide beschrijvingen en de zoekfunctie zorgt voor een snelle filtering van relevante resultaten. De bibliotheek biedt daarmee inspiratie voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Eurbanlab op eigen benen

Eurbanlab was een door het Climate KIC gesponsord project dat heeft gelopen tussen 2011 en einde 2014. Sindsdien is Eurbanlab een op zichzelf staande organisatie die onafhankelijke evaluaties uitvoert, advies geeft over projectvoorstellen en een gebruikersgemeenschap voorziet van praktische voorbeelden en inzichten op het gebied van duurzame stedelijke innovatie. Sinds kort is Eurbanlab partner van Construction21.

Expertise

Climate, Air & Sustainability

Kennis van emissies en luchtkwaliteit vertalen naar oplossingen voor milieuvraagstukken. Dat is de expertise van Climate, Air & Sustainability (CAS). Daarbij houden we rekening met economische, maatschappelijke... Lees verder

Contact

Drs. Peter Bosch

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.