TNO werkt samen met partners uit de industrie aan het realiseren van volledig elektrisch busvervoer in Nederland en daarbuiten. In de greendeal hebben de overheid, lokaal bestuur en het bedrijfsleven afgesproken om samen te werken aan het realiseren van emissievrij openbaar vervoer in 2025.

De elektrische bus uitgerust met sensoren

Een elektrische bus heeft een zeer goede energy efficiency voor inzet in een stedelijke omgeving, echter wordt de introductie nog gehinderd door de beperkte actieradius en hogere aanschafkosten. Een andere uitdaging is dat dit type bus nauwelijks nog restwarmte levert waarmee het bus interieur in de winter verwarmd kan worden en zo de passagiers comfortabel te vervoeren, dit in tegenstelling tot een diesel bus. Ook kan in de zomer de airconditioning veel energie uit de batterij halen en is daarmee niet meer beschikbaar voor het rijden.

E3Bus heeft tot doel om de actieradius van elektrische bussen te vergroten en dat op een voor de passagiers zo comfortabel mogelijke manier.  Vrijwel elk aspect van de bus wordt in het project aangepakt. Verschillende maatregelen om warmte of koude in de bus te houden worden onderzocht. Ook wordt er een innovatief klimaatsysteem ontwikkeld om de bus te verwarmen of te koelen met minder energie dan de huidige beschikbare systemen. Ook kan de temperatuur in de bus anders worden ingesteld afhankelijk van het aantal passagiers, actuele weerscondities en het jaargetijde om zo energie te besparen en de reiziger een beter comfort te bieden.

De proto-type hittepomp in test lab van TNO

Binnen E3Bus wordt samengewerkt met industriële partners VDL Bus & Coach voor het bouwen en testen van een prototype 'E3Bus' en HEAVAC als ontwikkelaar van het innovatieve klimaatsysteem. TNO brengt haar expertise in op het gebied van  modeleren en simuleren van complexe systemen en stelt haar testfaciliteiten beschikbaar. Fontys heeft ondersteuning geboden bij een meetprogramma om het thermisch gedrag van bussen inzichtelijk te maken en QBuzz biedt ondersteund het veldonderzoek naar reizigerscomfort.

Als u meer informatie wilt over onze proposities of aanpak neem dan contact met ons op.

Contact

Roel de Groot MSc