In de DKTI-transport regeling van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) draait een proeftuin project waarin vier prototype elektrische afvalinzamelingswagens worden gedemonstreerd. Het project E-WASTE heeft als doel de afvalinzamelings branche in staat te stellen om in 2030 volledig zero-emissie te zijn. TNO ontwikkelt aan de hand van resultaten uit dit project een Roadmap voor opschaling van ZE afvalinzameling.

BNR Techniektour

In de BNR Techniektour "Techniek achter elektrisch vervoer" kwam het TNO project Zero Emission Inzameling aan bod:

Beluister het gesprek

Transitie naar elektrische inzameling

Afvalinzameling veroorzaakt 6% van de CO2 uitstoot door stadslogistiek in Nederland. De vervoersbewegingen bij afvalinzameling zijn zeer belastend en stoten veel emissie uit. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens afvalinzameling de voertuigen zeer korte afstanden afleggen, wat wordt gecombineerd met heel veel stop- en go momenten. De conventionele dieselmotor wordt hierdoor tijdens afvalinzameling zeer inefficiënt gebruikt. Dit resulteert in hoge uitstoot, een hoog brandstofverbruik en hoge onderhoudskosten. Dit maakt voertuigen voor afvalinzameling uitermate geschikt voor een transitie naar elektrische inzameling.

In dit project ontwikkelt VDL Translift in samenwerking met TNO en vier vooraanstaande eindgebruikers een zo efficiënt mogelijk in te zetten e-afvalvoertuig. TNO monitort en analyseert de prestaties van vier prototypen trucks in de proeftuin. Het resultaat van de analyse bepaalt welke huidige inzamelroutes direct gereden kunnen worden met een e-afvalvoertuig. Ook kan TNO een TCO berekening uitvoeren aan de hand van verzamelde gegevens.

Proeftuin e-afvalvoertuigen

De proeftuin bestaat uit vier prototype e-afvalvoertuigen bij vier verschillende eindgebruikers (HVC, ROVA, ROTEB, CURE). Deze eindgebruikers zullen de voertuigen in de operatie testen. Op 10 oktober 2019 heeft VDL Translift de eerste twee prototype e-afvalvoertuigen gepresenteerd. Deze voertuigen worden ingezet bij de afvalinzameling van HVC en ROVA.

TNO analyseert welke obstakels eindgebruikers tegenkomen bij het introduceren van dit type voertuigen. Zo kijkt TNO onder meer naar chauffeursacceptatie, uptime van het voertuig en inzamelcapaciteit per batterijlading. Met deze gegevens zal TNO een opschalingsanalyse uitvoeren, waarin uitdagingen op vlootniveau geïdentificeerd worden. Denk met name aan de bezetting van infrastructuur zoals het installeren van meer snelladers, slim laden en een upgrade van het lokale elektriciteitsnet.

Maar ook zaken als onderhoud (opleiding van monteurs) en routeoptimalisatie komen hier aan de orde. TNO vat de opschalingsanalyse samen in een Roadmap om de afvalinzamelingsbranche in staat te stellen haar operatie volledig te elektrificeren.

Meer informatie over zero-emission inzameling?

Neem contact op met Mike van der Zant.

Contact
Ons werk

Innovatieve technieken voor zero emissie voertuigen

Of het nu gaat om stadsvervoer van personen of goederen, of om regionaal of internationaal goederenvervoer – met state of the art kennis, methoden en toegepaste technologie maken de onafhankelijke experts... Lees verder
Contact

Mike van der Zant