KANSEN VOOR NIEUWE BEDRIJVIGHEID IN ONS LAND

Behalve uit de traditionele panelen op daken is zonne-energie uit steeds meer oppervlakken op te wekken. Door gebruik van speciale materialen zijn ook gevels van gebouwen en zelfs wegen te benutten. Maar het in de gebouwde omgeving veel gebruikte glas was tot nu toe nog een struikelblok. Experts van TNO hebben samen met partners binnen Solliance daar nu een oplossing voor gevonden. Dat trekt internationale belangstelling.

De beoogde spin-off Bright View Energy, die de nieuwe technologie op de markt gaat brengen, is hierover met grote geïnteresseerde partijen in gesprek.

Gebouwde omgeving optimaal benutten

In Solliance werkt TNO samen met onder meer imec, Forschungszentrum Jülich, de TU’s Eindhoven, Delft en Twente, Universiteit Hasselt en RU Groningen en bedrijven als VDL, DSM, STS, Panasonic en Shell. Solliance is gespecialiseerd in dunne film zonnecel technologie en ontwikkelt toepassingen om die in zoveel mogelijk materialen te verwerken en zo ook de gebouwde omgeving optimaal te benutten om energie te oogsten.

Omdat grote gebouwen steeds vaker met glazen gevels worden uitgerust is hier veel winst te behalen.
Probleem is dat het zicht van glas dat van dunne film is voorzien vaak in meer of mindere mate wordt belemmerd. In de vinding van Solliance levert het glas energie op, terwijl het toch doorzichtig blijft.

Elke vorm, afmeting, kleur

De nu ontwikkelde technologie heeft een film opgeleverd die vrijwel onzichtbaar tussen lagen glas is aan te brengen en zeer kosteneffectief elektriciteit opwekt uit zonne-energie. Het materiaal is dun, weegt bijna niks en is in elke vorm, afmeting en mate van transparantie te vervaardigen. Zo is het makkelijk te gebruiken in gebogen glazen façades zonder het uiterlijk van het gebouw aan te tasten. De dunne film is ook makkelijk te produceren en heeft een zeer lage ecologische voetafdruk.

Verder perfectioneren

De werking van het product is op een kleine oppervlak aangetoond. De komende periode gaan de experts met een partner een demonstrator bouwen op grotere schaal. Samen met industriële partijen in de waardeketen (fabrikanten van glas, film, bouw, energie) wordt het product verder geperfectioneerd. Bright View Energy levert daarbij de techniek om de film doorzichtig te maken. Het integreren van de film in het glas biedt grote kansen voor nieuwe bedrijvigheid in ons land.

TNO is inmiddels in gesprek met binnen- en buitenlandse bedrijven en verwelkomt andere partijen die een rol kunnen spelen in het verder ontwikkelen van dit innovatieve product.

Bent u geïnteresseerd?

Neem contact met ons op

e-mail
Contact

Dr. ir. Hans Boumans

  • Director Technology Transfer