Informatietype:
Project
Unit:
High Tech Industry

CAIREbox: luchtkwaliteit meten met sensorplatform

Status project

2020 - heden

In samenwerking met

RIVM, GGD, Universiteit Utrecht, gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en AiREAS

Door de luchtkwaliteit op veel meer plekken te meten, komen we veel meer te weten. Maar een grootschalige uitrol van traditionele meetnetwerken is organisatorisch en financieel een forse opdracht. Daarom ontwikkelden wij sensorplatform CAIREbox. Een goedkoper, robuust en nauwkeurig alternatief voor de gebruikelijke meetapparatuur.

Breed inzetbaar

Onze experts hebben de CAIREbox zo ingericht dat je hier op de markt verkrijgbare sensoren op aan kunt sluiten. De werking van deze sensoren is binnen de box geoptimaliseerd zodat ze heel nauwkeurig stikstofdioxiden (NO2) en fijnstof meten. Het platform is modulair en hierdoor ook bruikbaar voor andere typen sensoren. Zo is straks bijvoorbeeld ook het meten van andere stoffen of geluidsoverlast mogelijk.

Eenvoudig aan te leggen

De meetsystemen zijn vrij eenvoudig ook op andere plekken in het land in te zetten. De meetkastjes bevatten sensoren, een accu, modem en gps. En ze zijn op allerlei bestaande infrastructuren aan te brengen, bijvoorbeeld op lantaarnpalen. Steden en regio’s kunnen zo in korte tijd en relatief goedkoop meetnetten laten aanleggen.

Meer meten is meer weten

Met de CAIREboxen kunnen we op termijn een tweede laag onder het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM realiseren. Hoe meer meetstations, hoe beter de dichtheid van de metingen. Zo verbeteren we de kwaliteit van de bestaande monitoring van luchtkwaliteit. De CAIREbox legt de meetlocatie, het tijdstip en de gemeten concentratie vast. Hierdoor kun je de bron van luchtverontreiniging afleiden en dit combineren met gegevens over de windrichting. Dan kun je bijvoorbeeld op wijkniveau of rond bepaalde wegen ingrijpen als dat nodig is.

Realtime inzicht in Zuidoost-Brabant

Sinds 2020 is er een regionaal netwerk van CAIREboxen in Zuidoost-Brabant. Tientallen meetkasten verzamelen 24 uur per dag data over de luchtkwaliteit. Deze data is online zichtbaar, bijvoorbeeld via het TNO webportaal Dustmonitor en Samenmeten van het RIVM. Autoriteiten, bedrijven en burgers hebben zo realtime inzicht in de luchtkwaliteit. Dit zorgt voor meer bewustzijn en meer mogelijkheden om de normen te bewaken. Het gaat hier om een samenwerking tussen TNO, RIVM, GGD, Universiteit Utrecht, gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en AiREAS.

Interesse?

Wil je deze technologie in ons land of daarbuiten vermarkten? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Gepersonaliseerde voeding gemakkelijk thuis geleverd

Informatietype:
Insight
23 januari 2023
MixMasters ontwikkelt, produceert en verpakt gepersonaliseerde gezondheidsvoeding en sportsupplementen. Samen met TNO ontstond: FoodiYou.

Holst Centre: innovaties versnellen

Informatietype:
Artikel