De variatie aan vlees vervangende voedingsproducten is de laatste jaren sterk gestegen. Plantaardige alternatieven zijn in termen van duurzaamheid het meest aantrekkelijk. Maar het is nog steeds niet gelukt zulke producten te maken die textuur en sappigheid optimaal combineren. TNO en Wageningen University & Research zijn ervan overtuigd dit te kunnen realiseren door plantaardige vleesvervangers 3D te printen. Dat moet ervoor zorgen dat meer  consumenten vlees gaan verruilen voor  hamburgers die van plantaardige eiwitten zijn gemaakt.

Wereldleider in 3D voedsel printen en vleesvervangers

Jaren geleden had TNO de wereldprimeur met een 3D voedselprinter in samenwerking met de Italiaanse pastafabrikant Barilla. in 2019 kwam één van 's werelds grootste snackbedrijven, het Amerikaanse Mondelēz International, bekend van de merken Milka, Cadbury en Côte d'Or, met een samen met TNO ontwikkelde 3D chocoladeprinter op de markt. Deze technologie leent zich uitstekend voor het maken van kwalitatief hoogwaardige structuren in plantaardige voeding.

WUR is een wereldleider in technologie voor het maken van vleesvervangers. Zo leidt WUR het Plant Meat Matters project gericht op het opschalen van shear cell technologie waarmee grote volumes biefstukachtige plantaardige vlees zijn te maken.

Geen kwaliteitsverlies

Voorbeeld van een vleesvervanger

Van vlees naar plant zonder ook maar iets in te boeten aan de zintuiglijke kwaliteit is de ambitie van de beoogde spin-off die TNO en WUR in de nabije toekomst willen lanceren. De vooruitzichten zijn gunstig, want onderzoek onder consumenten wijst uit dat zij 3D-geprinte voedingsmiddelen als aantrekkelijk ervaren. Toch bleef een doorbraak tot nog toe uit omdat er significante investeringen nodig zijn om deze ontwikkelingen te realiseren en veel bedrijven in de vleesindustrie daardoor afwachtend zijn.

Ongekende mogelijkheden

TNO en WUR voorzien een volgende wereldprimeur op het gebied van 3D voedsel printen. De twee kennisinstellingen combineren namelijk zeer uiteenlopende expertises op het gebied van voeding en in het bijzonder eiwitten, ingrediënten functionaliteit, formuleringen, industrieel ontwerpen, apparatuur ontwikkeling en productieprocessen. Deze diepgaande kennis en jaren aan ervaring op dit domein is uniek en biedt ongekende mogelijkheden. Dan is er hoogstwaarschijnlijk antwoord te geven op de vraag hoe je uit plantaardige eiwitbronnen vleesstructuren kunt maken die de consument vanwege de smaaksensatie omarmt als vleesvervanger.

Vermindering uitstoot broeikasgassen

Hoe belangrijk het is over te stappen van vleesconsumptie op plantaardig voedsel blijkt uit cijfers van de VN voedsel- en landbouworganisatie FAO. De productie van alleen al rundvlees levert 5,0 gigaton CO2-equivalent per jaar op. Het vervangen van rundvleesburgers door plantaardige vergt 99% minder water en 93% minder land en vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 90%. Door 30% van de wereldwijde rundvleesconsumptie te vervangen door plantaardige alternatieven is een duidelijk meetbare vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen te realiseren.

Neem contact op

Zit jij in de voedingsmiddelenindustrie, machinebouw en ingrediënten industrie?

Contact opnemen
Ons werk

De toekomst van 3D geprint voedsel mogelijk gemaakt

De voedselindustrie verschuift van ‘goed voor iedereen’ naar ‘goed voor jou’ gepersonaliseerde producten. Klimaatverandering en schaarste van hulpbronnen dwingen ons om nieuwe verwerkingsmethodes te ontwikkelen... Lees verder
Roadmap

Flexibele en vrije-vorm producten

Van medische hulpmiddelen tot naadloze integratie van nieuwe IoT-apparaten tot gepersonaliseerde voedingsmiddelen en medicijnen. Flexibele en free-form producten zijn de sleutel tot baanbrekende technologieën... Lees verder
Ons werk

Leefstijlgeneeskunde: Blijvende gedragsverandering is de sleutel tot genezing van leefstijlziekten

Leefstijlgerelateerde ziekten veroorzaken patiënten veel leed en kosten de maatschappij geld. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen kunnen veel mensen een beter leven leiden. Maar ook kan veel geld... Lees verder
Contact

Eddy Zwier, MSc

  • Technology transfer
  • Startups
  • Spin-offs
  • Corporate venturing