Informatietype:
Project
Thema:
Digitale voedselproductie
Unit:
High Tech Industry

Paradise Foods: 3D-printen van plantaardige vleesvervangers

In samenwerking met

Wageningen University & Research (WUR)

Er zijn steeds meer vleesvervangende voedingsproducten te krijgen. Maar het is nog niet gelukt producten te maken die textuur en sappigheid optimaal combineren. Samen met Wageningen University & Research (WUR) zijn we ervan overtuigd dat dit wel kan. Met een 3D-voedselprinter voor plantaardige vleesvervangers.

3D voedselprinters

Jaren geleden hadden we de wereldprimeur met een 3D-voedselprinter in samenwerking met de Italiaanse pastafabrikant Barilla. En in 2019 kwam een van 's werelds grootste snackbedrijven, het Amerikaanse Mondelēz International, met een 3D-chocoladeprinter op de markt. Zij zijn bekend van de merken Milka, Cadbury en Côte d'Or. En wij hielpen met de ontwikkeling.

Deze technologie leent zich uitstekend voor het maken van kwalitatief hoogwaardige structuren in plantaardige voeding. WUR is een wereldleider in technologie voor het maken van vleesvervangers. Zo leidt WUR het Plant Meat Matters-project gericht op het opschalen van 'shear cell'-technologie. Hiermee zijn grote volumes biefstukachtig plantaardig vlees te maken.

Van vlees naar plant

De ambitie van de beoogde spin-off die we samen met WUR willen lanceren is groot: van vlees naar plant zonder ook maar iets in te leveren op de zintuiglijke kwaliteit. De vooruitzichten zijn gunstig. Want onderzoek onder consumenten wijst uit dat zij 3D-geprinte voedingsmiddelen als aantrekkelijk ervaren. Toch bleef een doorbraak tot nog toe uit omdat er grote investeringen nodig zijn om deze ontwikkelingen te realiseren en veel bedrijven in de vleesindustrie daardoor afwachtend zijn.

De volgende wereldprimeur

Samen met WUR voorzien we een volgende wereldprimeur op het gebied van voedsel 3D-printen. Want we combineren zeer uiteenlopende expertises op het gebied van voeding en in het bijzonder eiwitten, ingrediëntenfunctionaliteit, formuleringen, industrieel ontwerpen, apparatuurontwikkeling en productieprocessen. Deze diepgaande kennis en jaren aan ervaring op dit domein is uniek en biedt ongekende mogelijkheden.

Minder uitstoot van schadelijke gassen

De cijfers van de VN voedsel- en landbouworganisatie FAO laten zien hoe belangrijk het is om over te stappen van vleesconsumptie op plantaardig voedsel. De productie van alleen al rundvlees levert 5 gigaton CO2-equivalent per jaar op. Rundvleesburgers vervangen door plantaardige vergt 99 procent minder water en 93 procent minder land. En het vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent. Door 30 procent van de wereldwijde rundvleesconsumptie te vervangen door plantaardige alternatieven zal de uitstoot van schadelijke gassen enorm verminderen.

Interesse?

Zit jij in de voedingsmiddelenindustrie, machinebouw of ingrediëntenindustrie? Laat het ons weten en neem contact op met Eddy Zwier.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

De toekomst van 3D-geprint voedsel

Informatietype:
Artikel
Samen met DFPI lopen we voorop om te onderzoeken of 3D-geprint voedsel het voedsel van de toekomst is. Bekijk wat we doen.

3D-printen: voeding en farma

Informatietype:
Artikel