Energie besparen door gecoate beglazing.

Wil je een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van slimme beglazing?

Neem dan contact met ons op

e-mail

Het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen kost veel energie. Een manier om daar flink op te besparen is het aanbrengen van speciale coatings op de ramen. Die zorgt ervoor dat de warmtestraling van de zon wordt benut op momenten dat het nodig is en die tegenhoudt als het warm genoeg is. Dat schakelen gebeurt volautomatisch dankzij de thermochrome laag. Op de vinding is patent aangevraagd.

Schakelen op basis van temperatuur

Het bijzondere van de coating, die TNO bij Brightlands Materials Center ontwikkelde, is dat het veel kortere terugverdientijd heeft dan de gangbare systemen die nu op de markt zijn, terwijl de opbrengst minstens zo goed is. Het geheim is de thermochrome coating die kan in- en uitschakelen op basis van temperatuur. Zodra deze beneden een bepaalde waarde komt, laat de coating infrarood licht, en dus warmte, door. Komt de temperatuur boven een inge-stelde waarde dan houdt het IR-licht tegen. Ten opzichte van de veel gebruikte elektrochrome systemen heeft dit, nog afgezien van het grote prijsverschil, als voordeel dat het glas transparant blijft bij het weren van zonlicht.

Bespaart energie en CO2

Dat het glas niet verkleurt of donkerder wordt, slecht een barrière voor architecten om dit toe te passen in hun ontwerpen. En voor grote renovatieprojecten is het gecoate glas voor eigenaren van bijvoorbeeld appartementencomplexen een betaalbare oplossing om op energie te besparen. Berekeningen wijzen uit dat op het totale energieverbruik van een woning, inclusief verwarming, koeling en elektriciteit hiermee tot meer dan twintig procent is te besparen. Per jaar levert dat gemiddeld ruim zeshonderd euro per woning op, terwijl het landelijk 4,5 megaton aan CO2-uitstoot per jaar scheelt.

Wereldwijde markt

Veel bestaande systemen voor ‘slimme’ beglazing werken of goed in warme gebieden waar de zon wordt geweerd, of in koude streken om warmte te winnen. De thermochrome coating is ontworpen voor gematigde klimaten die zomers en winters kennen. Dat maakt het product voor het grootste deel van de wereld interessant. De markt van vlak gecoat glas, waarin tien-tallen miljarden euro’s omgaan, groeit jaarlijks met zo’n acht procent. Omdat de thermochrome coating voordeliger is dan gangbare coating liggen hier grote kansen.

Van lab naar prototype

De werking van de thermochrome coating is inmiddels in het lab bewezen. Dat is een doorbraak, want vele bedrijven en kennisinstellingen hebben hiermee jaren vergeefs geëxperimenteerd. Het liep steeds vast omdat de temperatuur waarbij het schakelen lukte veel te hoog was. De nu ontwikkelde coating schakelt op elke gewenste temperatuur, voor woningen tussen de 15 en 25 graden. Tussen nu en twee jaar moet er een prototype zijn dat onder reële omstandigheden werkt. Dan ligt de weg naar marktintroductie open.

Wil je investeren in of anderszins bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze technologie, neem dan contact met ons op.

 

 

Nieuws

Slimme ramen besparen tot 22% energie per jaar

24 juni 2020
Het gebruik van energiezuinige slimme ramen kan tot een energiebesparing van 22% leiden ten opzichte van het gebruik van onbehandeld vensterglas. Dit blijkt uit een onderzoek waarin de prestaties van... Lees verder
Contact

Drs. Rolph Segers MSc

  • Technology Transfer
  • Startups
  • Spin-Offs
  • Corporate Venturing