Additive manufacturing, beter bekend als 3D printen, is een prachtige techniek maar nog steeds erg traag. TNO heeft een unieke methode ontwikkeld om de snelheid van het printproces aanzienlijk op te voeren. Dat maakt het mogelijk tal van producten veel sneller en goedkoper te vervaardigen, zonder aan kwaliteit in te boeten. De industrie kan inmiddels kennis maken met een werkend prototype.

Bent u geïnteresseerd in de technologie van 3D printen

Neem dan contact op met AMSYSTEMS

e-mail

Nieuwe methode 3D printen sneller en goedkoper

Het gaat hier om een zogeheten ‘light engine’ die in bestaande professionele 3D printers is in te bouwen, zoals een motorblok in een auto. Daarmee is deze machine een kans voor fabrikanten van 3D printers om hun apparaten sneller te maken en een oplossing voor bedrijven die mallen of sjablonen vervaardigen voor de maakindustrie.

Veel toepassingen

Op de belichtingsmethode heeft TNO patent aangevraagd. Het aantal toepassingen is legio. Bedrijven die baat hebben bij de innovatieve printmethode zijn producenten van prototypen voor gehoorapparaten en gebitselementen tot mallen voor onderdelen voor de automobielindustrie en ruimtevaart. Dat zijn per definitie producten die in kleine oplage worden vervaardigd en waarbij precisie cruciaal is. Zo is er belangstelling van een leverancier van dashboards voor de automotive industrie. Kenmerkend voor zulke producten is het maken van een beperkte serie onderdelen of sjablonen die allemaal van elkaar verschillen.

Sneller en goedkoper

TNO werkt al sinds eind jaren tachtig aan de ontwikkeling van 3D printen en heeft de afgelopen decennia steeds nieuwe technologieën ontwikkeld om de fabrikanten van 3D printers te helpen de machines te verbeteren. Daarbij ging het vooral om hogere nauwkeurigheid, het opvoeren van de snelheid en het toepassen van steeds meer materialen. De belichtingsmethode maakt printers vele malen sneller en de producten veel goedkoper. De technologie werkt met Blu-Ray laserdiodes die ook in consumentenelektronica worden gebruikt. In de opstelling van TNO zijn deze effectiever dan de kostbare industriële laser. Daardoor wordt het product sneller en met een zeer hoge nauwkeurigheid laag voor laag belicht.

Businesscase

De technologie is in het lab bewezen en wordt de komende tijd verder vervolmaakt. TNO heeft businesscases uitgewerkt voor machinefabrikanten, voor producenten van materialen en voor bedrijven die dit soort machines gebruiken. Zij kunnen door de 3D technologie fors besparen en tegelijk hun omzet fors verhogen.