Het is wereldwijd een permanente ergernis van reizigers: lange rijen en wachttijden op de luchthaven. Eén van de oorzaken is het tijdrovende scannen van handbagage. De spin-off JOA Scanning Technology heeft een technologie die geschikt is gemaakt om dat proces op vliegvelden aanzienlijk te versnellen.

Eye-tracking technologie helpt bij scannen handbagage

Kern van de oplossing is eye-tracking technologie. Een camera volgt de oogbewegingen van een medewerker achter een scherm en ziet precies waar deze naar kijkt. Het begon bij geologen van TNO die 3D modellen van de ondergrond wilden controleren.

Voor het opsporen van fouten in een plaatje gaat de blik van de medewerker razendsnel over het computerscherm. Als je vervolgens de oogbewegingen vastlegt en met de computer analyseert, blijkt dat de plekken waar het oog als eerste naar kijkt ook de plekken zijn waarvan een ervaren medewerker onbewust weet dat daar de grootste kans op fouten is.

Sneller en efficiënter scannen

Met die wetenschap is het scanning proces op de luchthaven veel sneller en efficiënter te maken. De beveiliger heeft nu tot 13 seconden nodig om de inhoud van een koffer of tas op het scherm te controleren. Door ondersteuning van eye-tracking is die tijd al gauw met tien seconden terug te brengen. JOA Scanning Technology heeft inmiddels een enorme database met eye-tracking gegevens opgebouwd en is met machine learning technieken de technologie verder aan het verfijnen.

Minder vals alarm

Een snelle blik op de scan is nu voldoende voor de veiligheidscontrole, omdat het systeem direct afwijkingen in de blik van de medewerker herkent. Het registreert of in de eerste seconden iemands oog langer op een plek blijft rusten, wat kan duiden op een risico. Verdachte inhoud wordt zo sneller opgemerkt.
Tenslotte is vast te stellen of de medewerker het scherm voldoende of op de juiste manier bekijkt en is het systeem te gebruiken voor monitoring, training en opleiding.

Door deze kwaliteitsverbeteringen neemt ook het aantal keren dat bagage onnodig wordt opengemaakt zienderogen af. JOA Scanning Technology heeft een exclusieve licentie op de technologie van TNO, waarvoor patent is aangevraagd. Behalve voor luchthavens is het systeem ook geschikt voor het scannen van vrachtwagens of schepen en is er interesse uit de olie- en gasindustrie.