Van alle chemicaliën is zo’n veertig procent aromatisch. De producten die we dagelijks gebruiken, van plastics tot textiel, bestaan vrijwel allemaal uit aromaten. Maar het winnen van deze chemische grondstoffen gebeurt nog altijd uit aardolie en dat veroorzaakt veel uitstoot van CO2. TNO werkt met partners aan het maken van aromaten uit biomassa. In het lab is aangetoond dat dit kan. Nu is opschaling nodig om bio-aromaten straks commercieel te kunnen produceren.

Aromaten winnen uit biomassa

TNO is in gesprek met bedrijven en investeerders die geïnteresseerd zijn in verduurzaming van de chemische industrie. Het gaat er uiteindelijk om aromaten uit biomassa te produceren en dat op een winstgevende manier. TNO richt zich daarom op zowel de technologie als de businesscase.

 

Relement is 25e TNO spin-off. Bekijk de video met de ondernemer

Bekijk de video

Klant vraagt erom

Duurzame productie van aromaten draagt in belangrijke mate bij aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen in de chemische sector. Bovendien is de biogebaseerde economie een groeimarkt nu niet alleen de overheid initiatieven op dit gebied stimuleert, maar ook steeds meer grote bedrijven wereldwijd er serieus werk van willen maken. Grote merken variërend van de autoindustrie tot consumentenproducten zijn hierin actief, al dan niet gedwongen door vraag van de klant.

Tijd voor opschaling

TNO is al jaren actief in het shared research centre Biorizon met als hoofdkwartier de Green Chemistry Campus in West-Brabant waar het met bedrijven en kennispartners technologieën ontwikkelt voor de productie van aromaten uit restanten biomassa. Het is nu tijd voor opschaling door de bouw van een demo plant ADAPT, wat staat voor AciD Aromatics PiloT. Dat wordt de eerste plek ter wereld waar aromaten uit biomassa op een hoogwaardige en efficiënte manier worden gewonnen. Omdat het ombouwen van bestaande installaties te kostbaar en te complex is, is een compleet nieuw productieproces nodig.

Wereldwijd voorop lopen

Als de pilot slaagt, ligt de weg open om aromaten uit biomassa grootschalig uit te rollen. Dat is waar men wereldwijd op zit te wachten. TNO is in gesprek met investeerders en chemische bedrijven die kansen zien in deze baanbrekende technologie. Met de proeffabriek kunnen we de wereld laten zien voorop te lopen en stimuleren we tegelijk innovatie en bedrijvigheid in ons land.

Voor meer informatie over de activiteiten van Relement

Ga naar de website

Relement
partner

Shared Research Programme Biorizon

Biorizon ontwikkelt technologieën voor de productie van aromaten uit biologisch afval. Biorizon is een Shared Research Centre gedreven door TNO, VITO en de Green Chemistry Campus, met als missie de commerciële... Lees verder
Nieuws

Relement vestigt zich op Green Chemistry Campus

02 maart 2021
TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigt zich op de Green Chemistry Campus. Het bedrijf gaat op commerciële schaal bio-aromaten produceren en verkopen voor toepassing in onder meer smeermiddelen en coatings.... Lees verder
Contact