“Futuristische technologie, daar heb ik echt wat mee”

Innovator Francesco Esposto ontwikkelt baanbrekende technologie, die over een paar jaar gewoon bij het straatbeeld hoort.

“Ik werk als innovator binnen het programma Coöperatieve mobiliteit mee aan technologie waarmee zelfrijdende auto’s met elkaar en de infrastructuur kunnen communiceren. Ik werk met name aan het veiligheidssysteem, dat ervoor zorgt dat de technologie ook werkt in gevaarlijke verkeerssituaties. Een ander project binnen Automotive waaraan ik meewerk is het bouwen van een simulator waarmee we de zelfsturende auto kunnen testen. Het is geweldig om hieraan mee te werken: er staat ons zo veel te wachten op het gebied van zelfrijdende auto’s! Sommige auto’s hebben nu al zelfrijdende functies, maar de komende jaren worden deze functies steeds verder uitgebreid. Vooral het coöperatieve rijden van zelfrijdende auto’s is erg belangrijk voor de doorstroming en veiligheid. Dat is iets waar we bij Coöperatieve mobiliteit voornamelijk mee bezig zijn. Voor de meeste mensen is dit nog toekomstmuziek, maar wij zijn de technologie nu al aan het ontwikkelen en zien dat het werkt.”

Futuristische technologie

“Ik heb elektrotechniek gestudeerd. Erg interessant, maar ik wilde breder. Ik heb een passie voor auto’s. Door mijn master te doen in Mechatronica kon ik dichter bij de auto-industrie komen. Mijn thesis ging over technologie waarmee je ongewenste of vijandelijke drones kunt weren. Futuristische technologie, daar heb ik echt wat mee. Na mijn afstuderen kreeg ik veel aanbiedingen. Ik heb gekozen voor TNO, omdat ik wist wat voor gave dingen ze hier doen, zeker binnen Automotive. Zo ver als TNO is met veel technologieën zijn ze bijna nergens. Ik kan mijn kennis blijven verdiepen en ook meteen toepassen en zo mezelf nuttig maken.”

Toekomst als project manager

“In de zes maanden die ik nu bij TNO werk, heb ik al zo veel geleerd. En je raakt hier ook nooit uitgeleerd. We werken hier aan grote projecten met veel mensen die goed met elkaar moeten samenwerken om vooruitgang te kunnen boeken. Hier leer je pas echt wat teamwork is. Ook al ben ik hier nog maar net, nu al maak ik kennis met veel facetten van projectmanagement. Dat is belangrijk voor mij, omdat ik me in die richting wil ontwikkelen. Zo werk ik met collega’s aan een voorstel voor een grote Europese aanbesteding. Hiervoor voer ik overleg met onze partners in het consortium en doe ik inhoudelijke voorstellen.”

Geen files meer

“Ik heb gestudeerd in Rome, Turijn, Londen en Eindhoven. In Nederland blijf ik nog wel even wonen en werken, zeker zolang ik bij TNO nog dagelijks nieuwe dingen leer en wordt uitgedaagd. De meeste afstanden leg ik hier af op de fiets, want ik houd niet van filerijden. Gelukkig komt daar met de komst van autonoom en coöperatief rijden een einde aan.”

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.