“Ik houd me graag bezig met het grotere plaatje”

In de projecten van Layla Lebesque draait het om het optimaliseren van logistieke processen. Ook als plaatsvervangend research manager Military Operations ziet ze graag dat alles goed loopt.

“Ik heb Econometrie en Operationele Research gestudeerd. Pas bij TNO werd ik gegrepen door het optimaliseren van logistieke processen: zo efficiënt, effectief en duurzaam mogelijk dingen vervoeren met behulp van technologie die past in de Nederlandse infrastructuur. Dat is uiteindelijk ook de rode draad geworden in mijn loopbaan en dat heb ik een paar jaar gedaan als projectmanager en consultant.”

“Sinds ik plaatsvervangend research manager ben, houd ik me minder bezig met onderzoeksprojecten en meer met het reilen en zeilen van de afdeling. Doen we de onderzoeken die we willen doen, doet iedereen zijn werk met plezier en hoe staat de afdeling er financieel voor? Ik houd me graag bezig met het grotere plaatje. Een tijdje terug heb ik met de tien jongste medewerkers van mijn afdeling nagedacht over de vraag hoe wij ons moeten ontwikkelen om ook in de toekomst relevant blijven. Ik heb hen bijvoorbeeld gevraagd: met wat voor onderzoeken halen we in 2025 de krant?”

Mooie kans

“Ik ben bij TNO begonnen als trainee, zes jaar geleden. Daarna werkte ik drie jaar bij Sustainable Transport & Logistics als projectmanager en consultant. Toen mijn teamleider met zwangerschapsverlof ging, heb ik een half jaar voor haar waargenomen. Dat is me zo goed bevallen, dat ik graag wilde doorgroeien naar een managementfunctie. Toen de manager van mijn huidige afdeling, Military Operations, een plaatsvervanger zocht, was dat een mooie kans om te ontdekken of die rol echt bij me past. Bovendien is het interessant om mijn expertise op het gebied van civiele logistiek in te zetten voor defensiedoeleinden.

Dat geldt ook voor de ervaring die ik op mijn vorige werkplek heb opgedaan met serious gaming, een ander interessegebied van me. Dit is een geweldig middel om mensen zelf te laten ondervinden wat een nieuwe manier van werken of technologie voor hen zou kunnen betekenen. De inzichten die je ermee opdoet, beklijven beter dan een rapport of presentatie.”

Twee petten

“De grootste uitdaging van mijn werk is het combineren van de verschillende petten die ik op heb. Als projectmanager kan ik bijvoorbeeld een medewerker hard nodig hebben, terwijl ik als zijn leidinggevende weet dat hij het al druk genoeg heeft. Ik ben ook nog aan het verkennen welke taken ik misschien beter kan uitbesteden. Dat is soms lastig, want je kunt bij TNO zo ontzettend veel leuke dingen doen.”

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.