blog

Klein, kleiner, kleinst

Blogger: Wieke Oldenhof • 10 nov 2015

Een stukje orgaan nabouwen op een chip, de inzet van chemische wapens detecteren, kanker diagnosticeren nog voordat er een gezwel aanwezig is? Welkom in de wereld van de bionanoscience! Voor ons traineeproject kijk ik samen met vier andere trainees naar de mogelijkheden voor TNO in dit vakgebied, waar klein niet klein genoeg is.

TNO doet al jaren onderzoek in de nanoscience, een veld waarbij er gekeken wordt naar deeltjes die een miljardste van een meter groot zijn. TNO heeft inmiddels een behoorlijke reputatie in dit veld opgebouwd en werkt hierbij samen met grote partijen zoals ASML. De kans is bijvoorbeeld groot dat de chip in jouw telefoon mede ontwikkeld is door TNO.

Alle kennis en faciliteiten (zoals meetapparatuur) die aanwezig zijn, zouden behalve voor nanoscience ook ingezet kunnen worden in een veld waar TNO nog niet actief is: Bionanoscience. Hierbij wordt nanotechnologie ingezet om biologische processen te bekijken. De vraag die binnen het traineeproject aan ons gesteld is: Waar liggen hierin voor TNO de grootste kansen?

En zo kan het gebeuren dat ik me als neurobioloog, samen met een wiskundige, geo scientist , space engineer en bioinformaticus aan het verdiepen ben in de Bionanoscience. Dit project bestaat voor een groot deel uit praten; met experts binnen TNO die ons vertellen wat ze kunnen en met partijen uit de markt om te horen wat ze willen. Aan ons de taak om te kijken waar die twee bij elkaar kunnen komen.

Maar bij praten alleen bleef het niet. Om een beeld te krijgen van waar TNO aan werkt kregen we een rondleiding door de laboratoria, die bijna volledig afgesloten zijn om elke vorm van contaminatie te voorkomen. Vandaar de toepasselijke naam, de cleanroom. Om hier binnen te mogen moesten we onszelf van top tot teen inpakken (zie foto), stof dat mee naar binnen genomen wordt kan een meting namelijk al verstoren.

Nu we een beter beeld hebben van wat TNO kan en doet zijn we klaar voor de volgende stap: De buitenwereld in! Maar hoe doe je dat? Hoe kom je aan tafel bij zowel de grote bedrijven als DSM en Philips maar ook bij de kleinere start-ups? Volgende week krijgen we een cursus ‘koude acquisitie’ van een ervaren business developer om ons hiervoor klaar te stomen. De take home message à la Wolf of Wall street heeft hij alvast verklapt: You just need to pick up the phone and start dialing.

Over de auteur

Naam: Wieke Oldenhof (25)
Achtergrond: Neurobiology
Eerste afdeling: Work, Health & Care in Leiden
Tweede afdeling: Training & Performance Innovations in Soesterberg

Traineeblog

Ontmoet TNO bij de PhD-Day – bezoek de website

Job alert

TNO FAVORIETE WERKGEVER TECHNISCHE BRANCHE 2016

Wil jij ook trainee worden bij TNO?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.