blog

Van onderzoeker tot business developer

Blogger: Renee Louman • 25 nov 2015

Afgelopen februari startte ik aan mijn traineeship bij TNO. Mijn reden om voor het traineeship te kiezen was dat het zoveel vrijheid bood: niet alleen kon ik alle verschillende rollen uitproberen, maar ik kon ook in zoveel verschillende expertisegebieden rondneuzen. Tijdens mijn eerste periode zat ik op een afdeling waar ik de rol van onderzoeker vervulde, een rol die in eerste instantie redelijk goed aansluit op het studerende leven, ware het niet dat het expertisegebied redelijk ver van mijn technische studie af lag. Na deze periode besloot ik dit eens een tijd om te draaien: ik wilde de rol van business developer proberen in een gebied dat technisch was.        

Toevallig deed zich de ideale kans voor: er werden trainees gezocht voor een opdracht van twee maanden, waarin verkend zou worden wat de mogelijkheden zijn om een samenwerkingsverband te starten op het gebied van robotica met de Universiteit Twente. Behalve dat ik het leuk vond om deze businesskant te verkennen, zou ik ook nog eens samen met een andere trainee aan deze opdracht werken. Dit zag ik als een goede bonus: in mijn eerste periode had ik al gemerkt hoe creatief en professioneel alle trainees zijn en hoeveel je van elkaar kunt leren.

Begin september gingen we met drie trainees aan de slag. Stap één was het identificeren van de relevante kennis binnen TNO. Om hier enigszins een beeld van te krijgen, wat lang niet makkelijk is in een organisatie zo groot en divers als TNO, hebben we een maand het hele land doorgereisd en met héél veel TNO-ers gepraat. Voorbeelden van TNO projecten die we besproken hebben, zijn het ontwikkelen van exoskeletten, een ‘maatje’ voor kinderen met diabetes, en een systeem waarmee beeld zo realistisch mogelijk overgebracht kan worden.Ondanks dat ik intussen al een dik half jaar bij TNO werkte, verbaasde het me nog steeds in hoeveel gebieden we actief zijn (én ik geïnteresseerd was in een volgende traineeplek). Daarnaast was het leuk om te zien hoe (met alle recht!) enthousiast over en trots op hun werk alle TNO-ers zijn.       

Na deze interne analyse gepresenteerd te hebben aan de stuurgroep, was het tijd voor deel twee: het benaderen van marktpartijen om de interesse in het voorgestelde samenwerkingsverband te peilen. We kregen hierin zo’n vrijheid, dat ik opeens bij een groot Nederlands bedrijf zat om ons initiatief te ‘verkopen’. De transformatie van onderzoeker naar business developer was nu echt compleet!

Vorige week was de eindpresentatie van ons project. Aan een tafel vol professoren en directeuren, lieten wij zien wat we gevonden hadden en gaven we een advies over hoe dit project verder aangepakt moest worden. Geen verkeerde kans, voor een groep junioren J

Over de auteur

Naam: Renee Louman (26)
Achtergrond: Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
Eerste afdeling: Dutch Centre for Health Assets in Soesterberg
Tussenopdracht: Verkennen mogelijkheden samenwerkingsverband in Delft
Tweede afdeling: Optics in Delft 

Blog

Klein, kleiner, kleinst

10 november 2015
Een stukje orgaan nabouwen op een chip, de inzet van chemische wapens detecteren, kanker diagnosticeren nog voordat er een gezwel aanwezig is? Welkom in de wereld van de bionanoscience! Voor ons traineeproject... Lees verder
Traineeblog

Ontmoet TNO bij de PhD-Day – bezoek de website

Job alert

TNO FAVORIETE WERKGEVER TECHNISCHE BRANCHE 2016

Wil jij ook trainee worden bij TNO?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.