blog

Een oceaan vol mogelijkheden

Blogger: Zinzi Reimert • 21 mrt 2016

“Het lijkt me doodeng en juist daarom wil ik het graag doen.” Dat was het antwoord dat ik mijn huidige manager gaf op de vraag waarom ik voor mijn tweede plek op deze afdeling koos. Zodoende zit ik sinds drie maanden bij de roadmap Maritiem & Offshore binnen het thema Energie als programmaleider van het consortium MUST: Maritime Consortium of Environmental Science & Technology. Een samenwerkingsverband tussen de instituten TNO, Imares, NIOZ en Deltares, met als doel elkaar te versterken in projecten voor duurzaam onderzoek in de oceaan.

Richting het einde van je eerste trainee periode ga je nadenken over wat je uit de rest van het traineeship wilt halen. De eerste plek word je geplaatst en nu heb je de kans zelf te kiezen welke kant je op wil gaan! Na een aantal maanden als onderzoeker te hebben gewerkt, wilde ik graag een andere functie/rol op me nemen. In de zoektocht kwamen twee aspecten naar boven die ik op wilde gaan pakken. Aan de ene kant trok het me om projecten op te kunnen zetten en daarbij mensen te enthousiasmeren, waar de rol als projectleider goed bij aan zou sluiten. Aan de andere kant sprak het me erg aan erachter te komen met welke problemen potentiële klanten nu zitten en hoe wij die als TNO op kunnen pakken. Dit zou ik juist goed kunnen ervaren in de rol als business developer.

Voor beide type functies heb ik gesprekken gevoerd, maar overtuigd was ik nog niet.  Tot één dag voor mijn vakantie de volgende vraag in m’n mail voorbij kwam: “Jan is op zoek naar trainee om het consortium MUST te gaan leiden”. Toen wist ik het zeker, die plek is voor mij! Deze kans wilde ik niet laten schieten: dit was de ideale combinatie tussen de projectleiderschap en business development.

Dag één stond de vraag in mijn inbox of ik de tekst voor de flyer van mijn masterclass kon aanleveren. Masterclass? Ja, ik was ingedeeld om met twee weken ervaring op zak MUST uit te dragen als “One stop shop for sustainable R&D” op de Europort beurs in Ahoy. Tussen m’n nieuwe collega’s mocht ik het verhaal van MUST vertellen, een flitsende start in deze mij toen nog relatief onbekende wereld!

Met visitekaartjes “Program Leader MUST” op zak ben ik in de wereld van de wonderlijke oceaan gestapt. Een oceaan vol mogelijkheden, kansen die we met dit consortium gezamenlijk vanuit een tegelijkertijd ecologische, biologische en technische insteek op een duurzame manier aan kunnen pakken. In de afgelopen tijd ben ik in gesprek gegaan over een verscheidenheid aan onderwerpen: plastic soep, zeewier, mossel aangroei, onderwatergeluid, getijde turbines, diepzee, offshore wind, heien op zee, bruinvissen, ballastwater, drijvende kassen, etc..

Wat kan de volgende stap zijn? Waar kunnen we meerwaarde creëren? Wie is de eigenaar van het probleem? Welke expertise is er in huis? Hoe vullen we elkaar het beste aan? Hoe kan ik dit van de grond krijgen? Vragen waar ik continue mee bezig ben en een uitdaging om los op te kunnen gaan.

Vanaf de eerste week begaf ik me al tussen de insiders en sindsdien is mijn enthousiasme alleen nog maar verder aangewakkerd om deze vragen en onderwerpen samen met de vier MUSTketiers (de vertegenwoordigers van de vier instituten) op te pakken. De eerste voorstellen zijn, zelfs aan de andere kant van de oceaan, de deur uit en er zullen nog meer volgen. Volle kracht vooruit!

Over de auteur

Naam: Zinzi Reimert (26)
Achtergrond: Bouwkunde (BSc), Structural Engineering (MSc)
Eerste afdeling: Explosions, Ballistics & Protection in Rijswijk
Tweede afdeling: Maritime & Offshore in Delft

Blog

Voorzitter in een jaar

12 februari 2016
Ik weet nog goed dat ik het telefoontje kreeg, ongeveer een jaar geleden, dat ik was uitgenodigd voor de trainee selectiedag van TNO. Op dat moment had ik niet geloofd dat ik een jaar later dagvoorzitter... Lees verder
Blog

Mijn laatste blog

23 december 2015
Hier zit ik dan, thuis op de bank te flexwerken. Mijn traineeship is over een klein maandje voorbij en een contract voor onbepaalde tijd als project manager bij Acoustics and Sonar (red. een afdeling... Lees verder
Blog

Van onderzoeker tot business developer

25 november 2015
Afgelopen februari startte ik aan mijn traineeship bij TNO. Mijn reden om voor het traineeship te kiezen was dat het zoveel vrijheid bood: niet alleen kon ik alle verschillende rollen uitproberen, maar... Lees verder
Traineeblog

Ontmoet TNO bij de PhD-Day – bezoek de website

Job alert

TNO FAVORIETE WERKGEVER TECHNISCHE BRANCHE 2016

Wil jij ook trainee worden bij TNO?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.