blog

“Weekje Mozambique?”

Blogger: Maarten Huijgen • 26 jul 2016

“Hoi Maarten! Je kent me nog niet maar je begint over een week bij mij op de afdeling. Sorry dat ik je nu al lastig val, maar ik ga over drie weken naar Mozambique. Hoe ziet die week er voor jou uit? Met andere woorden: je kan mee.”  Eeeh wat…?!

Flashback naar vier maanden geleden. Met een gezonde dosis zenuwen betrad ik in alle vroegte de Van Mourik Broekmanweg locatie van TNO in Delft.  Ik was namelijk uitgenodigd voor de trainee selectiedag. Ik had werkelijk geen idee wat me die dag te wachten stond en was van plan alles maar gewoon op me af te laten komen. Een aantal weken later kreeg ik het telefoontje: ik was geselecteerd! Super vet! Op 1 februari zou ik bij de Geologische Dienst Nederland aan mijn traineeship beginnen.

Ik ging ervan uit dat ik als scientist in een project zou worden geplaatst, maar dit was helemaal niet het geval. Als trainee bij de Geologische Dienst mag ik helpen om deze groep de internationale markt op te krijgen. Een enorme kans maar ook zeker een uitdaging, want als aardwetenschapper heb ik hier natuurlijk geen ervaring mee. Dat je tijdens het traineeship uit je comfortzone zou stappen wist  ik al, maar zo snel had ik dat nog niet verwacht!

Twee weken nadat ik was aangenomen zat ik al op de elf uur durende vlucht naar het zuiden. Samen met de manager van mijn afdeling en een ervaren business developer vlogen we naar Maputo, de hoofdstad van Mozambique. In Maputo kreeg ik een uniek kijkje in de keuken van het vak business development. TNO heeft namelijk heel veel expertise in huis wat voor meerdere partijen in Mozambique echt van toegevoegde waarde kan zijn. Maar welke partijen precies? En bij wie moeten we zijn? Vier dagen lang hebben we meetings gehad. Vertellen wie we zijn en wat we kunnen bieden. Voor mij als onervaren, net afgestudeerd groentje was dit natuurlijk een enorm leerzame ervaring. Niets langzaam op gang komen: meteen het diepe in!

Nu werk ik dus 70% van mijn tijd aan de internationale business kant van de Geologische Dienst Nederland. Marktsegmentatie, Value Proposition en Business Model zijn binnen no time heel normale begrippen geworden. De overige 30% van mijn tijd besteed ik aan het traineeship. Zelfontwikkeling en teamwork spelen daar een belangrijke rol. Samen met een aantal van mijn mede-trainees werk ik aan een TNO-breed project. Verder doen we aan onderlinge intervisie, krijgen we coaching en zijn er meerdere workshop die we volgen. Kortom: de ideale springplank voor een zonnige carrière!

Mijn eerste operationeel traineeoverleg heb ik helaas gemist (jammer man, ik zat in Mozambique…) maar ik was wel aanwezig bij het volgende overleg. Het werd me meteen duidelijk wat een gevarieerde maar ontzettend hechte groep trainees dit is. Iedereen is met andere dingen bezig variërend van de ontwikkeling van zonnepanelen tot autonome schepen, maar we zijn daarnaast ook allemaal trainees: gefocust op ontwikkeling en ook wel een beetje gezelligheid. Zo heb ik me laten vertellen dat borrels en etentjes niet uit een trainee-agenda weg te denken zijn...

Deze twee maanden zijn met enorm goed bevallen. Ik heb er gewoon echt zin in! Als deze laatste twee maanden een goede graadmeter zijn voor wat er nog komen gaat, dan zie ik de toekomst zonder aarzelen tegemoet.

Over de auteur

Naam: Maarten Huijgen
Achtergrond: MSc Aardwetenschappen aan Vrije Universiteit Amsterdam
Eerste afdeling: Geologische Dienst Nederland

Blog

Een oceaan vol mogelijkheden

21 maart 2016
“Het lijkt me doodeng en juist daarom wil ik het graag doen.” Dat was het antwoord dat ik mijn huidige manager gaf op de vraag waarom ik voor mijn tweede plek op deze afdeling koos. Zodoende zit ik sinds... Lees verder
Blog

Voorzitter in een jaar

12 februari 2016
Ik weet nog goed dat ik het telefoontje kreeg, ongeveer een jaar geleden, dat ik was uitgenodigd voor de trainee selectiedag van TNO. Op dat moment had ik niet geloofd dat ik een jaar later dagvoorzitter... Lees verder
Blog

Mijn laatste blog

23 december 2015
Hier zit ik dan, thuis op de bank te flexwerken. Mijn traineeship is over een klein maandje voorbij en een contract voor onbepaalde tijd als project manager bij Acoustics and Sonar (red. een afdeling... Lees verder
Traineeblog

Ontmoet TNO bij de PhD-Day – bezoek de website

Job alert

TNO FAVORIETE WERKGEVER TECHNISCHE BRANCHE 2016

Wil jij ook trainee worden bij TNO?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.