Informatietype:
Project
Thema:
Impact van nieuwe mobiliteitsvormen
Unit:
Mobility & Built Environment

Maakt technologie reizen straks overbodig?

Als we minder hoeven te reizen, wordt onze wereld schoner, veiliger en efficiënter. Daarom onderzoekt TNO disruptieve mobiliteitsconcepten als extended reality. Want als we elkaar vaker in een virtuele wereld ontmoeten, wordt de druk op onze mobiliteit en leefomgeving een stuk kleiner.

Stel dat we alvast onze werkplek in 2030 zouden kunnen bekijken. Grote kans dat er thuis een kantoor met tal van middelen om collega’s ‘echt’ te kunnen zien. Ook al zitten die in het buitenland. Zo kan het zijn dat je vanuit huis straks koffie drinkt met een collega in Canada in een virtuele wereld – en daarvoor zelf de omgeving kiest. Bijvoorbeeld dat ene leuke koffietentje in Kopenhagen.

Disruptief of niet?

Dit toekomstbeeld is een voorbeeld van extended reality, afgekort als XR. Deze innovatie wordt gezamenlijk ontwikkeld door ICT en mobiliteitsexperts. Met XR kunnen mensen overal te wereld elkaar ontmoeten op een manier die levensecht voelt. Zonder reistijd of CO2-uitstoot. Extended reality is een voorbeeld van een disruptief mobiliteitsconcept. Maar wat betekent disruptief nou eigenlijk? Disruptieve veranderingen komen altijd onverwacht en ze hebben een grote impact op ons leven en de economie. Neem de traditionele post, die in de jaren 80 forse concurrentie kreeg van de fax en later zelfs zijn meerdere moest erkennen in de e-mail. Daarna kwam Skype, straks wellicht de hyperloop.

TNO wil zo snel mogelijk kunnen inschatten wat onhaalbaar, een hype of realiteit wordt, zodat de meest impactvolle innovaties optimaal kunnen bijdragen aan onze mobiliteit.

Disruptieve mobiliteit: avatars

Avatars kennen we van de film en door het gebruik in games. Binnen TNO is het één van de disruptieve innovaties die wordt onderzocht. Dankzij deze technologie, die ook wel telepresence robotics wordt genoemd, kan iemand virtueel of in de vorm van een robot snel op een afgelegen of gevaarlijke plek zijn. Zo kan de brandweer deze techniek gebruiken om met een robot brandende gebouwen in te gaan. Het leger kan avatars inzetten om mijnen onklaar te maken. Maar ook onderwijs of zorg op afstand wordt mogelijk. Hierdoor hoeven we minder te reizen, wat een positieve bijdrage levert aan onze mobiliteit.

Winnaars en verliezers

Iedere disruptie kent winnaars en verliezers. Daarom is TNO gespecialiseerd in het tijdig identificeren van dit soort ontwikkelingen, zodat overheden en bedrijven goed voorbereid zijn. Weten welke strategie de beste is en wat de impact wordt van toekomstige mobiliteitsconcepten vinden we bij TNO daarom minstens zo belangrijk als kennis van de technologie zelf. Daarom verdiept TNO zich in de drijfveren achter dit soort innovaties. Die zijn vaak terug te voeren op fundamentele menselijke behoeften. Denk aan de behoefte om informatie te delen, die tot de opkomst van sociale media heeft geleid.

Disruptie in dienst van ons allemaal

Met diepgaand onderzoek wil TNO achterhalen welke technologieën daadwerkelijk bijdragen aan schone, veilige en efficiënte mobiliteit. Door dit inzicht kunnen overheden positieve disruptieve innovaties stimuleren en negatieve juist reguleren. Bijvoorbeeld door tijdig beleidsmaatregelen te treffen.

Bij TNO maken we stakeholders niet alleen bewust van deze disruptieve ontwikkelingen, maar we geven ze ook effectieve instrumenten om risico’s, kosten-baten en de juiste strategie te bepalen. Alleen zo dragen innovatieve mobiliteitsconcepten optimaal bij aan onze maatschappelijke doelen.

Reizen in VR, een toekomstdroom of realiteit?

Samen met KLM geven we ons perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR.

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

6x leefbare steden dankzij smart mobility

Informatietype:
Insight
31 juli 2023

In 2030 woont 60% van de wereldwijde bevolking in stedelijk gebied (UN). Dat vraagt om een andere stedelijke inrichting. Hoe vergroot je de leefbaarheid in de stad? Deze voorlopers zetten smart mobility toepassingen in.

XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

De duurzame bereikbaarheid van stedelijke regio’s komt in gevaar door de toenemende druk op de schaarse vierkante meters. Met XCARCITY gaat TNO samen met ruim dertig partners realistische ‘digital twins’ ontwikkelen voor smart mobility-toepassingen, om nog betere keuzes te kunnen maken voor de leefbare stad van morgen.

Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie

Informatietype:
Insight
25 mei 2023

Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.

Urban Strategy: local digital twins voor duurzame mobiliteit en leefbare steden

Informatietype:
Insight
24 april 2023

Het is een uitdaging voor steden om verschillende functies te plannen en tegelijkertijd aan maatschappelijke doelen te voldoen. Hoe zorgen we voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving en duurzaam, veilig en toegankelijk vervoer voor iedereen?

Tijdmakers: Urban Strategy brengt knelpunten in kaart bij stadsuitbreiding

Informatietype:
Insight
6 april 2023

In deze aflevering spreken we Tijdmaker Jeroen Borst, Cluster manager Societal Impact over hoe de Urban Strategy tool mobiliteitsimpact van stedelijke uitbreiding in kaart brengt.