Informatietype:
Project
Thema:
Impact van nieuwe mobiliteitsvormen
Unit:
Mobility & Built Environment

Maakt technologie reizen straks overbodig?

Als we minder hoeven te reizen, wordt onze wereld schoner, veiliger en efficiënter. Daarom onderzoekt TNO disruptieve mobiliteitsconcepten als extended reality. Want als we elkaar vaker in een virtuele wereld ontmoeten, wordt de druk op onze mobiliteit en leefomgeving een stuk kleiner.

Stel dat we alvast onze werkplek in 2030 zouden kunnen bekijken. Grote kans dat er thuis een kantoor met tal van middelen om collega’s ‘echt’ te kunnen zien. Ook al zitten die in het buitenland. Zo kan het zijn dat je vanuit huis straks koffie drinkt met een collega in Canada in een virtuele wereld – en daarvoor zelf de omgeving kiest. Bijvoorbeeld dat ene leuke koffietentje in Kopenhagen.

Disruptief of niet?

Dit toekomstbeeld is een voorbeeld van extended reality, afgekort als XR. Deze innovatie wordt gezamenlijk ontwikkeld door ICT en mobiliteitsexperts. Met XR kunnen mensen overal te wereld elkaar ontmoeten op een manier die levensecht voelt. Zonder reistijd of CO2-uitstoot. Extended reality is een voorbeeld van een disruptief mobiliteitsconcept. Maar wat betekent disruptief nou eigenlijk? Disruptieve veranderingen komen altijd onverwacht en ze hebben een grote impact op ons leven en de economie. Neem de traditionele post, die in de jaren 80 forse concurrentie kreeg van de fax en later zelfs zijn meerdere moest erkennen in de e-mail. Daarna kwam Skype, straks wellicht de hyperloop.

TNO wil zo snel mogelijk kunnen inschatten wat onhaalbaar, een hype of realiteit wordt, zodat de meest impactvolle innovaties optimaal kunnen bijdragen aan onze mobiliteit.

Disruptieve mobiliteit: avatars

Avatars kennen we van de film en door het gebruik in games. Binnen TNO is het één van de disruptieve innovaties die wordt onderzocht. Dankzij deze technologie, die ook wel telepresence robotics wordt genoemd, kan iemand virtueel of in de vorm van een robot snel op een afgelegen of gevaarlijke plek zijn. Zo kan de brandweer deze techniek gebruiken om met een robot brandende gebouwen in te gaan. Het leger kan avatars inzetten om mijnen onklaar te maken. Maar ook onderwijs of zorg op afstand wordt mogelijk. Hierdoor hoeven we minder te reizen, wat een positieve bijdrage levert aan onze mobiliteit.

Winnaars en verliezers

Iedere disruptie kent winnaars en verliezers. Daarom is TNO gespecialiseerd in het tijdig identificeren van dit soort ontwikkelingen, zodat overheden en bedrijven goed voorbereid zijn. Weten welke strategie de beste is en wat de impact wordt van toekomstige mobiliteitsconcepten vinden we bij TNO daarom minstens zo belangrijk als kennis van de technologie zelf. Daarom verdiept TNO zich in de drijfveren achter dit soort innovaties. Die zijn vaak terug te voeren op fundamentele menselijke behoeften. Denk aan de behoefte om informatie te delen, die tot de opkomst van sociale media heeft geleid.

Disruptie in dienst van ons allemaal

Met diepgaand onderzoek wil TNO achterhalen welke technologieën daadwerkelijk bijdragen aan schone, veilige en efficiënte mobiliteit. Door dit inzicht kunnen overheden positieve disruptieve innovaties stimuleren en negatieve juist reguleren. Bijvoorbeeld door tijdig beleidsmaatregelen te treffen.

Bij TNO maken we stakeholders niet alleen bewust van deze disruptieve ontwikkelingen, maar we geven ze ook effectieve instrumenten om risico’s, kosten-baten en de juiste strategie te bepalen. Alleen zo dragen innovatieve mobiliteitsconcepten optimaal bij aan onze maatschappelijke doelen.

Reizen in VR, een toekomstdroom of realiteit?

Samen met KLM geven we ons perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Leefbare stad

Informatietype:
Podcast
11 november 2022
1 aflevering
In deze aflevering van TNO Insights duiken we in de leefbare stad. Wat is het? Welke vraagstukken leven er en hoe werk je eigenlijk aan een leefbare stad??