Informatietype:
Project
Thema:
Biobased brandstoffen en chemicaliën
Unit:
Energy & Materials Transition

Europees project HEREWEAR ontwikkelt biobased circulair textiel

Status project

2020 - heden

In samenwerking met

Centexbel, Consortium Herewear

In het Horizon 2020-project HEREWEAR gaat TNO samen met partners in een Europees consortium, biobased circulair textiel ontwikkelen.

Tegenwoordig wordt een grote hoeveelheid kleding geproduceerd in lagelonenlanden, soms ver weg van de merken die ze ontwerpen, onder slechte arbeidsomstandigheden en met weinig aandacht voor de impact op het milieu. De overgrote meerderheid van kleding is gemaakt van twee soorten vezels; polyester en katoen. Deze materialen hebben echter aanzienlijke nadelen en tekortkomingen.

Polyester is op olie gebaseerd en komt voornamelijk uit het Midden-Oosten, terwijl katoen voornamelijk wordt verbouwd in bijvoorbeeld India, met een grote milieu-impact door pesticiden en hoog waterverbruik. Bovendien komen er bij het wassen en dragen kleine vezelfracties vrij uit de kledingstukken, vooral uit polyestervezels. Deze microplastics komen terecht en hopen zich op in bodem en water, en dragen zo bij aan de bekende plastic soep. De textielsector wordt beschouwd als de op een na grootste leverancier van microplastics.

Plaatselijk geproduceerd circulair textiel

Het HEREWEAR-project is gericht op het creëren van een EU-economie voor lokaal geproduceerd circulair textiel en kleding gemaakt van biobased bronnen. Deze economie zal worden gerealiseerd met een holistische benadering.

Op technisch vlak zullen opkomende duurzame technologieën voor het nat- en smeltspinnen van cellulose en biobased polyesters, voor de productie van garen en weefsels en voor het coaten en kleuren worden ontwikkeld en getest op semi-industriële schaal. Verder streven we ernaar de afgifte van microvezels aanzienlijk te verminderen met maatregelen tijdens het textielproductieproces.

Prototype bedrijfskleding en streetwear

Verder zal het project de duurzaamheid en circulariteit van onze kleding maximaliseren door regionale microfabrieken met elkaar te verbinden via een netwerk van productiefaciliteiten en door via een platform ondersteuning te geven. Er worden richtlijnen verstrekt om het ontwerp van modegoederen te ondersteunen; met focus op biobased materialen en hergebruik/recycling. Prototypes van kleding voor streetwear en bedrijfskleding demonstreren het HEREWEAR circulaire biobased concept.

Onze bijdrage aan HEREWEAR

TNO draagt bij door onze gepatenteerde FABIOLA ™ technologie in het proces toe te passen om restbiomassa te fractioneren en de cellulose te produceren die nodig is voor de beoogde weefsels. FABIOLA ™ maakt gebruik van het trapsgewijze concept van totale biomassa-valorisatie en produceert hoogwaardige cellulose (voor dit project), lignine en remmer vrije hemicellulose.

Cellulose uit zeewier

Bovendien gaat TNO cellulose produceren uit zeewier en tegelijkertijd de andere waardevolle componenten zoals hydrocolloïd, eiwitten en mineralen behouden. Biomassa speelt, als hoogwaardige grondstof voor de biobased economy, een prominente rol in de transitie naar duurzaamheid, bij voorkeur daar waar duurzame alternatieven niet of slechts in beperkte mate beschikbaar zijn.

Horizon 2020 project

Het HEREWEAR-consortium is sterk MKB-gedreven en bestaat onder andere uit 8 MKB's en 1 grote onderneming. Deze worden aangevuld met 6 onderzoeksorganisaties. Op deze manier dekt HEREWEAR alle vereiste expertise en infrastructuur van academisch, toegepast onderzoek en industrie uit 9 verschillende EU-landen, aangevuld met de steun van een Amerikaans bedrijf.

HEREWEAR is een Horizon 2020-project en wordt medegefinancierd door de Europese Unie. Het project ging van start op 1 oktober 2020 en duurt 48 maanden. Het wordt gecoördineerd door Centexbel, het Belgische onderzoekscentrum voor textiel en kunststoffen.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

TNO ontwikkelt methode om biokoolstof te produceren

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024
TNO heeft een methode ontwikkeld om schone koolstof te maken. De “EnerChar”-methode maakt het mogelijk om op grote schaal biokoolstof te produceren met verschillende eigenschappen.

Nieuwe technologie combineert maken biokoolstof voor de industrie met negatieve emissies

Informatietype:
Artikel

Voordelige productie van hernieuwbare DME met groene stroom en CO2

Informatietype:
Nieuws
7 september 2023

Duurzame energie, chemie en materialen uit biomassa

Informatietype:
Artikel