Europees project HEREWEAR ontwikkelt biobased circulair textiel

Thema:
Biobased brandstoffen en chemicaliën
2 februari 2021

In het Horizon 2020-project HEREWEAR gaat TNO samen met partners in een Europees consortium, biobased circulair textiel ontwikkelen.

Tegenwoordig wordt een grote hoeveelheid kleding geproduceerd in goedkope landen, soms ver weg van de merken die ze hebben gemaakt, onder slechte arbeidsomstandigheden en met weinig aandacht voor de impact op het milieu. De overgrote meerderheid van kleding is gemaakt van twee soorten vezels; polyester en katoen. Deze hebben echter aanzienlijke nadelen en tekortkomingen.

Polyester is op olie gebaseerd en komt voornamelijk uit het Midden-Oosten, terwijl katoen voornamelijk wordt verbouwd in bijvoorbeeld India, met een grote milieu-impact door pesticiden en hoog waterverbruik. Bovendien komen er bij het wassen en dragen kleine vezelfracties vrij uit de kledingstukken, vooral uit polyestervezels. Deze microplastics komen terecht en hopen zich op in bodem en water, en dragen zo bij aan de bekende plastic soep. De textielsector wordt beschouwd als de op een na grootste leverancier van microplastics.

PLAATSELIJK GEPRODUCEERD CIRCULAIR TEXTIEL

Rood/Paars, oranje en geel gekleurde stoffen op elkaar gestapeld

Het HEREWEAR-project is gericht op het creëren van een EU-economie voor lokaal geproduceerd circulair textiel en kleding gemaakt van biobased bronnen. Dit zal worden gerealiseerd door een holistische benadering die alle noodzakelijke niveaus omvat.

Op technisch vlak zullen opkomende duurzame technologieën voor het nat- en smeltspinnen van cellulose en biobased polyesters, voor de productie van garen en weefsels en voor het coaten en kleuren worden ontwikkeld en getest op semi-industriële schaal. Verder streven we ernaar om de afgifte van microvezels aanzienlijk te verminderen via maatregelen tijdens het textielproductieproces.

PROTOTYPE BEDRIJFSKLEDING EN STREETWEAR

Verder zal het project de duurzaamheid en circulariteit van onze kleding maximaliseren door regionale microfabrieken met elkaar te verbinden met een netwerk van productiefaciliteiten en via een platform ondersteuning te geven. Er worden richtlijnen verstrekt om het ontwerp van modegoederen te ondersteunen; met focus op biobased materialen en hergebruik / recycling. Prototypes van kleding voor streetwear en bedrijfskleding demonstreren het HEREWEAR circulaire biobased concept

ONZE BIJDRAGE AAN HEREWEAR

TNO draagt bij door de ons gepatenteerde FABIOLA ™ technologie in het proces toe te passen om restbiomassa te fractioneren en de cellulose te produceren die nodig is voor de beoogde weefsels. FABIOLA ™ maakt gebruik van het trapsgewijze concept van totale biomassa-valorisatie en produceert hoogwaardige cellulose (voor dit project), lignine en remmer vrije hemicellulose.

CELLULOSE UIT ZEEWIER

Bovendien gaat TNO cellulose produceren uit zeewier en tegelijkertijd de andere waardevolle componenten zoals hydrocolloïd, eiwitten en mineralen behouden. Biomassa speelt een prominente rol in de transitie naar duurzaamheid, bij voorkeur daar waar duurzame alternatieven niet of slechts in beperkte mate beschikbaar zijn: als hoogwaardige grondstof voor de biobased economy.

Horizon 2020 project

Logo van het Europese HEREWEAR project: een zeegroen, groen en geel gekleurd ovaal vlak met de letters HW en HEREWEAR erin
HEREWEAR logo

Het HEREWEAR-consortium is sterk MKB-gedreven, en bestaat onder andere uit 8 MKB's en 1 grote onderneming. Deze worden aangevuld met 6 onderzoeksorganisaties. Op deze manier dekt HEREWEAR alle vereiste expertise en infrastructuur van academisch, toegepast onderzoek en industrie uit 9 verschillende EU-landen, aangevuld met de steun van een Amerikaans bedrijf.

HEREWEAR is een Horizon 2020-project en wordt medegefinancierd door de Europese Unie. Het project duurt 48 maanden en ging van start op 1 oktober 2020. Het wordt gecoördineerd door Centexbel, het Belgische onderzoekscentrum voor textiel en kunststoffen.

Meer weten?

Lees meer over ons onderzoek in het Zeewierlab, waar we biomassa omzetten naar groene energie en grondstoffen

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Duurzame energie, chemie en materialen uit biomassa

Informatietype:
Artikel
Biomassa heeft een prominente rol in de transitie naar duurzaam en kent vele toepassingen. Lees meer over het biomassaprogramma van TNO.

Pyrolyse: oude matrassen recyclen, op moleculair niveau

Informatietype:
Insight
16 september 2020
Hoe kunnen we onze oude matrassen beter recyclen? TNO onderzoekt in hoeverre pyrolyse een goede methode is