Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030

Thema:
Drijvende zonnepanelen
Energievoorziening
9 januari 2023

Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.

Doelstelling platform

Het platform werpt zich op als gesprekspartner voor de overheid, Tennet en andere sectoren en stakeholders die actief zijn op de Noordzee.

wiep-folkerts

“Als leden van POS willen we graag samenwerken op innovatie, bijvoorbeeld als het gaat om ecologische aspecten en integratie met offshore wind en waterstofproductie.”

Wiep Folkerts, TNO

Voorzitter van POS

De industriële partners onderstrepen eensgezind het belang van een goede samenwerking van de sector met de overheid. Een goed juridisch kader en goede regelgeving met betrekking tot integratie in het energiesysteem kan de ontwikkeling van offshore solar voor Nederland enorm versnellen. 3 GWp is dan zonder meer haalbaar. Daarnaast biedt offshore solar prachtige exportkansen voor Nederlandse technologie.

Elk oppervlak benut voor duurzame elektriciteit

Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. Daarom maakt TNO het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Mét aandacht voor landschap en natuur. Samen met onze partners ontwikkelen we innovaties zoals drijvende zonneparken en elektriciteit opwekkende infrastructuur en gebouwen. Zo dragen we bij aan een duurzamer Nederland.

Platform Offshore Solar (POS) kerngroep TNO, SolarDuck, Oceans of Energy en Bluewater
Van links naar rechts: Jan Kroon en Wiep Folkerts (TNO), Don Hoogendoorn en Koen Burgers (SolarDuck), Brigitte Vlaswinkel en Allard van Hoeken (Oceans of Energy), Clemens van der Nat (Bluewater Energy Services).

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

Windenergie webinars

Informatietype:
Webinar
23 januari 2025
3 afleveringen
Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, werkt Nederland aan een energiesysteem dat in 2050 geen CO2 zal uitstoten.

Webinar: Systeemtransformatie in de offshore hernieuwbare energievoorziening

Informatietype:
Webinar
26 november 2024
1 aflevering

Zonne-energie in Brabant - bouwen aan een duurzame toekomst voor Europa

Informatietype:
Webinar
12 september 2024
1 aflevering

De volgende generatie zonnetechnologie

Informatietype:
Webinar
5 december 2023
1 aflevering

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering