Samen met Europese partners gaat TNO toeleverketens helpen inspelen op door Covid gewijzigde vraag

Thema:
Data sharing
10 december 2020

TNO gaat de komende twee jaar samenwerken met een groep van 23 Europese partners waaronder het Nederlandse Brainport Industries: de netwerkorganisatie voor high-tech toeleveranciers in de high-tech industrie, in het Eur3ka-project. Het doel is om vraag en aanbod voor toeleveranciers op peil te houden wanneer deze verstoord is geraakt door Covid-19.

De Nederlandse maakindustrie is hard geraakt door de pandemie: door nationale lockdowns vallen delen van Europese toeleverketens weg en de vraag in bepaalde sectoren is nog nooit zo sterk gewijzigd. Tegelijkertijd is er veel druk op de maakindustrie om de productie op te schalen van medische producten zoals beademingsapparaten en beschermingsmiddelen. TNO heeft uitgebreide ervaring in het digitaliseren van de Nederlandse maakindustrie en wil met dit project een bijdrage leveren om toeleverketens veerkrachtiger en flexibeler te maken.

Eur3ka

Kernpunt in het nieuwe onderzoek, genaamd Eur3ka, is het zeker stellen van vraag en aanbod in toeleverketens, ook wanneer deze door bijvoorbeeld COVID-19 verstoord raken. Hierbij staat centraal om bedrijven mogelijkheden te bieden om sneller in te spelen op nieuwe eisen en wensen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld wanneer een toeleverancier in de automotive sector door wegvallende vraag snel moet kunnen omschakelen naar de productie van medische beademingsapparatuur. Het bedrijf kan zo ondanks de dalende vraag blijven produceren en levert ook gelijk een bijdrage in de strijd tegen de COVID-pandemie. Het is dan essentieel om razendsnel samenwerkingen te kunnen opzetten met de benodigde toeleveranciers.

John Blankendaal, directeur Brainport Industries: "Eur3ka biedt ons de mogelijkheid om de ketens weerbaar te maken door de inzet van ons data deel platform Smart Connected Supplier Network". Het Eur3ka ontvangt steun van het Europese Horizon 2020 programma voor het herbruikbaar maken van industriële toeleverketens onder subsidieovereenkomst 101016175.

Eur3ka sluit naadloos aan op de Europese ambitie om de industrie verder te digitaliseren als is beschreven in de European Strategy for Data, het rapport Towards a common European data spacewaarin de ambitie voor een open Europees datadeel platform wordt uiteengezet, en het Europees COVID-19 herstelfondsvoor een veerkrachtige economie.

Smart Connected Supplier Network

Nederlandse maakbedrijven staan bekend voor het opzetten van sterke internationale samenwerkingen om zo complexe high-tech producten te ontwikkelen zoals medische beademingsapparaten. TNO investeert al jaren in het digitaliseren van de Nederlandse maakindustrie middels de Smart Industry Roadmap. Een van de concrete successen uit de Smart Industry Roadmap is het fieldlab Smart Connected Supplier Network (SCSN) waar 300 maakbedrijven digitaal order en technische informatie uitwisselen in toeleverketens via een van de 10 aangesloten Service Providers.

We willen SCSN inzetten binnen Eur3ka om toeleverketens veerkrachtiger te maken door de samenwerking tussen maakbedrijven te intensifiëren. Gezamenlijk met de projectpartners wordt er een sterk schaalbaar informatieuitwisselingsnetwerk opgezet gebaseerd op bestaande industriestandaarden zoals International Data Spaces. Verder wil het project een duidelijke link maken met het Europees GAIA-X initiatief.

Logo's van deelnemers aan het Eureka consortium

Laat je verder inspireren

46 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data delen in de zorg

Informatietype:
Evenement
Benieuwd naar de mogelijkheden van data delen in de zorg? Kom meer te weten over de datarevolutie in de zorg en stel je vragen aan de experts.
Startdatum:
Locatie:
Online, via Teams

Data spaces software certificatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

Bedrijven en kennisinstellingen slaan handen ineen voor ontwikkeling slimme landbouwrobots

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024

Data-doorbraak dwingt zorg tot actie

Informatietype:
Insight
6 februari 2024

De Europese Datatoekomst: Een blik op de Finse aanpak

Informatietype:
Insight
6 februari 2024