
Emissiefactoren snelwegen en niet-snelwegen bij luchtkwaliteit en stikstofdepositie
Sinds 1989 meet TNO in opdracht van het ministerie van IenW de voertuigemissies in de praktijk. Deze metingen worden gebruikt in de verschillende nationale modellen voor emissietotalen, emissieramingen, luchtkwaliteit en stikstofdepositie, van RIVM, CBS en PBL. De brongegevens van verkeer en vervoer worden daarvoor vertaald in emissiefactoren: de gemiddelde uitstoot voor een voertuigcategorie per gereden kilometer.
Berekenen van luchtkwaliteit en stikstofdepositie
Deze uitstoot wijkt regelmatig af van de wettelijke eisen aan voertuigen, door beperkingen aan de wetgevingseisen en effectiviteit van sommige technologieën voor het reduceren van emissies. Deze cijfers worden jaarlijks bijgesteld aan de hand van nieuwe metingen, inzichten, en nieuw beleid en wetgeving.
Daarnaast moeten overheden en bedrijven bepalen wat de gevolgen zijn van geplande projecten voor de luchtkwaliteit. Om altijd over de meest actuele invoergegevens te beschikken, stelt de overheid sinds 2006 de modellen op luchtkwaliteit jaarlijks bij en publiceert deze voor 15 maart. Emissiefactoren voor stikstofdepositie, zoals ammoniakemissiefactoren, vallen formeel buiten deze verplichting. Tussen beide emissiefactoren bestaat een grote overlap. TNO brengt beide sets met de meest courante invoergegevens hier samen.
Actualisatie naar versie 2022 AERIUS Calculator en AERIUS Monitor
Met de nieuwe release van het AERIUS-model op 26 januari 2023, om stikstofdepositie te berekenen, stelt TNO het courante overzicht van de emissiefactoren beschikbaar. TNO maakt deze courante gegevens vrij toegankelijk, die gebruikt kunnen worden voor de berekening van de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen. Deze emissiefactoren worden gebruikt voor de Standaard Reken Methoden (SRM) 1 en 2 voor luchtkwaliteit, en voor de bepaling van stikstofdepositie met behulp van AERIUS. Voor compleetheid bevat het bestand zowel de gegevens voor luchtkwaliteit als voor stikstofdepositie voor januari 2023.
Deze tabellen zijn geschikt voor de stikstofberekeningen met behulp van AERIUS 2022. Vanaf 15 maart 2023 kunnen onderzoekers de luchtvervuiling, met de actuele cijfers, monitoren met de luchtkwaliteitsberekeningen. Met de release van AERIUS 2023 later dit jaar zal deze pagina aangepast worden aan de laatste inzichten.
Download de emissiefactoren
Download hier de emissiefactoren voor luchtkwaliteit per 15 maart 2022, en de AERIUS release 2022/2023.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie
Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.


Terugblik Automotive Week 2023
De Automotive Week trok dit jaar meer dan 1500 bezoekers. Vijftig experts uit de sector deelden hun inzichten en aan de hand van meer dan dertig live demonstraties werd een beeld geschetst van de mobiliteit van de toekomst.


TNO pleit ervoor innovaties sneller op de weg te krijgen
Met de huidige stand van de innovatie kunnen we ons veel efficiënter, veiliger, en schoner verplaatsen. De implementatiekant is vaak de beperkende factor. Daardoor dreigen zowel economische- als maatschappelijke doelen in het gedrang te komen. TNO pleit voor meer focus op het implementeren van innovaties.


Varen op groene methanol binnenkort mogelijk; internationaal beleid vormt obstakel
Binnen het project Green Maritime Methanol onderzoekt een internationaal consortium onder penvoerderschap van TNO de haalbaarheid van groene methanol als brandstof voor de maritieme sector.


Demo’s Automotive Week: voor een geautomatiseerde logistieke toekomst
Tijdens de Automotive Week op de Automotive Campus in Helmond presenteert TNO drie veelbelovende demo’s die concreet laten zien hoe geautomatiseerde transportoplossingen onze logistiek veiliger, efficiënter en slimmer kunnen maken.

