Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Thema:
Astronomie vanaf de aarde
Opto-mechatronical instruments for Space Based Astronomy
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
Astronomie vanuit de ruimte
26 april 2023

Jan Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Koninklijke onderscheiding is voor zijn baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van optomechtronica. De TNO’er ontving de orde vandaag uit handen van Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

Copy of V2 Template set Corporate TNO blauw achtergrond (1024 × 512 px) (1)
Jan Nijenhuis

Baanbrekend in optomechatronica

Jan Nijenhuis is ruim 34 jaar werkzaam bij TNO binnen de optomechatronica, een vakgebied voor de ontwikkeling van ultra-nauwkeurige mechanismen voor optische instrumenten. Dit is nodig in bijvoorbeeld lithografiesystemen, in telescopen en in satellieten. Nijenhuis is gespecialiseerd in de ontwikkeling van instrumenten voor ruimtevaart en astronomie. Hij wordt internationaal gezien en gewaardeerd als expert en pionier in het vakgebied, onder andere door zijn jarenlange bijdragen aan internationale symposia en zijn werk voor de Dutch Society of Precision Engineering.

Extremely Large Telescope

Recent ontwierp Nijenhuis de mechanische ondersteuning van de primaire spiegel van de grootste telescoop ter wereld, de Extremely Large Telescope (ELT). De ELT wordt al 'the world’s biggest eye on the sky' genoemd. De telescoop krijgt een omvang die te vergelijken is met een voetbalstadion en kan vanaf 2027 verder in het heelal kijken dan welke telescoop ooit te voren. De 39-meter grote primaire spiegel bestaat uit maar liefst 798 individuele segmenten van 1.4 meter, die elk tot op 20 miljoensten van een millimeter de juiste vorm en positie moeten behouden. De succesvolle prototype ontwikkeling door TNO leidde tot een miljoenenorder voor het Nederlandse VDL voor de serieproductie.

We zijn enorm trots op Jan en namens heel TNO feliciteer ik hem met deze Koninklijke onderscheiding. Het is een erkenning voor zijn belangrijke bijdragen aan de wetenschap en de maatschappij en een bekroning op zijn prachtige carrière.

Tjark Tjin-A-Tsoi

CEO van TNO

Orde van de Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is ingesteld in 1815. Hiervoor komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving, groter dan van hem of haar verwacht mocht worden. Bijvoorbeeld personen die baanbrekend (wetenschappelijk) werk hebben verricht dat nuttig is voor de maatschappij. Het kernwoord is altijd ‘exceptioneel’, oftewel personen met een talent die een briljante prestatie leveren.

Laat je verder inspireren

448 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie

Informatietype:
Insight
1 juni 2023

In deze aflevering van Tijdmakers, spreken we tijdmaker Lennart van der Burg, Cluster manager Green Hydrogen over de doorbraak ontwikkeling in elektrolysers, en over hoe we op grotere schaal groene waterstof kunnen produceren.

Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics

Informatietype:
Nieuws
1 juni 2023

De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.

Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser

Informatietype:
Insight
31 mei 2023

In het project 'Derde-generatie electrolyzers' werkt een consortium onder leiding van TNO aan de ontwikkeling van een compleet nieuw type electrolyser. Dit nieuwe ontwerp zal hogere efficiency, lagere kosten en een circulair ontwerp bieden, met als doel het faciliteren van grootschalige productie van groene waterstof.

Gemeenten: ‘Behoefte aan nationale regie bij energiearmoedebeleid’

Informatietype:
Nieuws
31 mei 2023

Halfjaarlijkse monitoring TNO brengt gemeentelijke aanpak energiearmoede in beeld. Een gebrek aan nationale regie vormt voor veel gemeenten een barrière om te komen tot een middellange termijn aanpak. Lees de resultaten.

Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie

Informatietype:
Insight
25 mei 2023

Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.