Event

Training: Cybercrime in de (strafrecht)praktijk

Utrecht| Muntgebouw • 13 dec 2016

Cybercrime groeit sterk. Het staat buiten kijf dat hiervan een maatschappelijke dreiging uitgaat en dat er juridische uitdagingen mee zijn gemoeid. Zeker gezien de opkomst van enerzijds het anonieme internet (het Dark Web) en anderzijds het anonieme, ongereguleerde, digitale betalingsinstrument bitcoin. TNO en SDU hebben een 1-daagse opleiding ontwikkeld waarin alle aspecten hiervan in relatie tot de dagelijkse strafrechtpraktijk worden behandeld.

Cybercrime

De sterke groei van cybercrime, de maatschappelijke dreiging die daarvan uitgaat en de juridische uitdagingen die daarmee gemoeid zijn, staan buiten kijf. Twee ontwikkelingen springen daarbij vanuit zowel technisch, maatschappelijk als juridisch perspectief, in het oog. De opkomst van enerzijds het – naar het lijkt – anonieme internet, het Dark Web en anderzijds het anonieme, ongereguleerde, digitale betalingsinstrument bitcoin.

Dark Web

Het duistere internet is makkelijk toegankelijk, en wint meer en meer aan populariteit onder criminelen ter ondersteuning van hun criminele activiteiten. Met het TOR-protocol, is anoniem internetten beschikbaar voor de massa en ook grote hoeveelheden criminelen zien deze vergaande mogelijkheden in om hun criminele activiteiten te verplaatsen naar ondergrondse markplaatsen op het zogenoemde Dark Web. Van deze marktplaatsen zijn Silk Road en in een Nederlands kader, Black Market Reloaded bekende voorbeelden waarin de politie handelend heeft opgetreden; websites zijn offline gehaald en vervolging is tegen meerdere verdachten ingesteld. Hoe vindt deze nieuwe realiteit haar weg naar de huidige (strafrecht)praktijk en hoe moeten we deze (technische) innovaties bezien in het licht van de huidige wet- en regelgeving?

Bitcoin

Bitcoins, je hoort en leest er steeds meer over. Wel of geen anoniem betaalmiddel, wel of geen “geld”? Hoe werkt het en waarom is het zo populair, zowel voor legitiem als illegitiem gebruik? Maar vooral, welke geldsporen laat bitcoin nu juist wel na?

Update to date

Door deze eendaagse opleiding te volgen kunt u de uiteenlopende juridische, technische en maatschappelijke cybercrime concepten doorgronden en gebruiken in uw dagelijkse (strafrecht)praktijk.

Zie de cursuspagina voor meer informatie, het volledige programma en voor aanmelding.

Datum: vrijdag 13 december 2016
Tijd: 09:30-16:00 uur
Locatie: Muntgebouw, Utrecht
Kosten: € 695,- excl. BTW p.p.

Aanmelden voor de training

Cybercrime in de (strafrecht)praktijk
Agenda
Contact

Rolf van Wegberg MSc

  • networked organisations
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.