Event

Cyber Monitoring & Detectie event

HSD - Wilhelmina van Pruisenweg 104, Den Haag • 13 sep 2017

Met dit event biedt TNO een platform waar betrokken partijen met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun visie op het onderwerp, de uitdagingen en de kansen die we zien in nieuwe technieken, innovaties en partnerships.
TNO zal samen met partners zoals ABN AMRO, ING, Rabobank, KPN en RedSocks Cyber Security dieper ingaan op onderwerpen zoals zoals Anomaly Detection–DSN Ninja, Threat Hunting, Future Developments en de rol van gaming in Cyber monitoring en detectie.

Meer informatie over Security Monitoring en Detectie?

Meer informatie

Context

Cyber monitoring en detectie richt zich op het analyseren van events in netwerken, systemen en informatie, met als doel om cybersecurity incidenten tijdig te herkennen. Daarbij is monitoring het proces van het verzamelen van de juiste informatie en events (uit bijvoorbeeld log files, maar ook van sensoren die specifiek hiervoor zijn geplaatst) en detectie het herkennen van security incidenten waarvoor respons-acties in gang moeten worden gezet. In de huidige praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van ‘network based’ en ‘host based’ detectiemiddelen. Daarnaast maken veel organisaties gebruik van ‘security information and event management (SIEM)’ systemen, waarin verzamelde event informatie wordt gecorreleerd en geanalyseerd. Cyber monitoring en detectie is altijd een samenspel tussen mens, proces en techniek.

Het werkveld van cyber monitoring en detectie is sterk in ontwikkeling. Daarbij verschuift de aandacht van preventieve detectie, het voorkomen van intrusions, naar het herkennen van cyberaanvallen die al in het eigen netwerk actief zijn. Preventieve detectiemiddelen zijn immers vooral effectief in het herkennen van ‘bekende’ malware, en zijn voor geavanceerde aanvallers eenvoudig te omzeilen. Anomaliedetectie- en machine learning technieken kunnen worden toegepast om in een netwerk verdachte activiteit te herkennen die op een ‘targeted attack’ kan duiden. In deze ontwikkeling past ook het vormen van ‘threat hunting’ teams, hooggekwalificeerde experts die vanuit een vrije rol buiten het reguliere monitoringproces naar verdachte activiteit speuren.

Het delen van inzichten en kennis over Cyber monitoring en detectie is belangrijk. Met dit event biedt TNO een platform waar betrokken partijen met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun visie op het onderwerp, de uitdagingen voor de komende jaren en de kansen die we zien in nieuwe technieken, innovaties en partnerships.

Programma

 • 14:00 Inloop
 • 14:30 Opening door Annemarie Zielstra, Director Cyber Security & Resilience, TNO
 • 14:45 Key note speeches
  • Joost Jansen, Head of Cybercrime Management at CISO bij ABN AMRO
  • Pepijn Janssen, founder en CTO bij RedSocks Cyber Security
 • 15:30 Break out sessies (twee rondes)
  • DNS anomaly detection door Erik Meeuwissen, TNO & Kelvin Rorive, Rabobank
  • What’s next? Security monitoring in 2022 door Bertjan te Paske, TNO & Jesse Helder, KPN
  • Role of gaming in Cyber Security door Dennis Coetsier & Rudy Boonekamp, TNO
  • Threat Hunting door Alex Sangers, TNO & Marcus Bakker, ING
  • Geo-based threats and Internet badhoods door TNO & RedSocks Cyber Security
 • 17:30 Wrap up & borrel

Locatie

De HSD is gevestigd aan de Wilhelmina van Pruisenweg 104, 2595 AN Den Haag en ligt naast het treinstation Den Haag Laan van NOI. Meer informatie over de bereikbaarheid vind je op de HSD website.

Let op: We maken een deelnemerslijst waarop de naam en organisatie die de deelnemer representeert komt te staan. Deze deelnemerslijst wordt beschikbaar gesteld voor de aanwezigen op het evenement. Mocht je dit niet willen, laat dit dan voor vrijdag 8 september 17.00 uur weten door te mailen naar anna.herder@tno.nl.

Ook voor vragen kun je mailen naar: anna.herder@tno.nl.

Aanmelden

naar formulier
Agenda
Contact

Anna Herder

 • Human Resources

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.