Event

Kom ook naar de iRap Innovation Workshop

10 nov 2017

Hoe kunnen automatisch rijdende auto’s gedrag van fietsers voorspellen?
Op 10 november vindt op de Automotive Campus 30 in Helmond (in en rondom de VeHIL hal) tussen 9:00 en 12:00 uur de iRap Innovation Workshop plaats. Het betrouwbaar voorspellen van het gedrag van fietsers (en ook voetgangers) is op dit moment nog een van de lastigste opgaves voor automatisch rijdende auto’s in de stad. TNO werkt aan het herkennen van de intentie van fietsers (stoppen, linksaf / rechtsaf slaan, rechtdoor), zodat automatische auto’s straks net als bestuurders kunnen anticiperen op fietsers. Tijdens de iRAP Innovation Workshop zal worden uitgelegd hoe dit werkt, en wordt een demonstratie gegeven.

TNO werkt aan het voorspellen van manoeuvres van fietsers voor automatisch rijden

Voor automatisch rijdende auto’s is het van cruciaal belang het gedrag van andere weggebruikers te kunnen voorspellen om erop te kunnen anticiperen, zoals een bestuurder die netjes rijdt dat doet. TNO werkt niet alleen aan het voorspellen van manoeuvres van auto’s, maar ook aan die van fietsers. Het betrouwbaar voorspellen van het gedrag van fietsers (en ook voetgangers) is op dit moment nog een van de lastigste opgaves voor automatisch rijdende auto’s in de stad. TNO heeft hiervoor nieuw soort intelligente fiets ontwikkeld dat de manoeuvre van een fietser (stoppen, rechtsaf slaan, linksaf slaan of rechtdoor) continu ongeveer 1 seconde vooruit kan voorspellen. Opdat andere weggebruikers deze voorspelling kunnen gebruiken, zou de voorspelling met auto’s in de nabije omgeving van de fietser gedeeld moeten worden. Dat zou kunnen door middel van communicatie of door de kennis over de voorspellende signalen van een fietser te gebruiken om vanaf de auto met behulp van sensoren te bepalen wat een fietser gaat doen.

Fietsen, auto’s en kruispunten intelligent maken

TNO werkt op drie fronten aan het terugdringen van verkeersslachtoffers. We hebben een intelligente fiets ontwikkeld die tijdig waarschuwt voor gevaarlijke situaties, er komen fietsvriendelijke auto’s en we ontwikkelen een intelligent kruispunt waarop ongelukken zijn te voorkomen. Vanaf 2018 produceren Europese fabrikanten auto’s die zijn uitgerust met een automatisch remsysteem, dat behalve auto’s en voetgangers ook fietsers tijdig detecteert. Dat is het resultaat van inspanningen door TNO. De afgelopen jaren hebben we partijen in de internationale automotive industrie bij elkaar gebracht om gezamenlijk een testmethode te ontwikkelen voor auto’s die automatisch remmen voor fietsers. Deze methode maakt per 2018 deel uit van de Europese consumententesten.

Kijk voor meer informatie op Fietsen, auto’s en kruispunten intelligent maken.

Aanmelden kan via de iRAP Innovation 2017 website

Aanmelden

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.