Event

Kom ook naar de iRap Innovation Workshop

10 nov 2017

Hoe kunnen automatisch rijdende auto’s gedrag van fietsers voorspellen?
Op 10 november vindt op de Automotive Campus 30 in Helmond (in en rondom de VeHIL hal) tussen 9:00 en 12:00 uur de iRap Innovation Workshop plaats. Het betrouwbaar voorspellen van het gedrag van fietsers (en ook voetgangers) is op dit moment nog een van de lastigste opgaves voor automatisch rijdende auto’s in de stad. TNO werkt aan het herkennen van de intentie van fietsers (stoppen, linksaf / rechtsaf slaan, rechtdoor), zodat automatische auto’s straks net als bestuurders kunnen anticiperen op fietsers. Tijdens de iRAP Innovation Workshop zal worden uitgelegd hoe dit werkt, en wordt een demonstratie gegeven.

TNO werkt aan het voorspellen van manoeuvres van fietsers voor automatisch rijden

Voor automatisch rijdende auto’s is het van cruciaal belang het gedrag van andere weggebruikers te kunnen voorspellen om erop te kunnen anticiperen, zoals een bestuurder die netjes rijdt dat doet. TNO werkt niet alleen aan het voorspellen van manoeuvres van auto’s, maar ook aan die van fietsers. Het betrouwbaar voorspellen van het gedrag van fietsers (en ook voetgangers) is op dit moment nog een van de lastigste opgaves voor automatisch rijdende auto’s in de stad. TNO heeft hiervoor nieuw soort intelligente fiets ontwikkeld dat de manoeuvre van een fietser (stoppen, rechtsaf slaan, linksaf slaan of rechtdoor) continu ongeveer 1 seconde vooruit kan voorspellen. Opdat andere weggebruikers deze voorspelling kunnen gebruiken, zou de voorspelling met auto’s in de nabije omgeving van de fietser gedeeld moeten worden. Dat zou kunnen door middel van communicatie of door de kennis over de voorspellende signalen van een fietser te gebruiken om vanaf de auto met behulp van sensoren te bepalen wat een fietser gaat doen.

Fietsen, auto’s en kruispunten intelligent maken

TNO werkt op drie fronten aan het terugdringen van verkeersslachtoffers. We hebben een intelligente fiets ontwikkeld die tijdig waarschuwt voor gevaarlijke situaties, er komen fietsvriendelijke auto’s en we ontwikkelen een intelligent kruispunt waarop ongelukken zijn te voorkomen. Vanaf 2018 produceren Europese fabrikanten auto’s die zijn uitgerust met een automatisch remsysteem, dat behalve auto’s en voetgangers ook fietsers tijdig detecteert. Dat is het resultaat van inspanningen door TNO. De afgelopen jaren hebben we partijen in de internationale automotive industrie bij elkaar gebracht om gezamenlijk een testmethode te ontwikkelen voor auto’s die automatisch remmen voor fietsers. Deze methode maakt per 2018 deel uit van de Europese consumententesten.

Kijk voor meer informatie op Fietsen, auto’s en kruispunten intelligent maken.

Aanmelden kan via de iRAP Innovation 2017 website

Aanmelden
Ons werk

Fietsen, auto’s en kruispunten intelligent maken

Innovaties die het fietsen veiliger en comfortabeler maken Lees verder
Kennis

Communicatie in het verkeer

Coöperatieve Mobiliteit is een programma waarin we werken met industrie en overheden aan technologie waardoor auto’s met elkaar en de weg kunnen communiceren. Lees verder
Roadmap

Mobiliteit: voor veilig, schoon en efficiënt verkeer

Voor een leefbare omgeving is veilig en schoon verkeer en efficiënt transport van goederen van groot belang. “Met industrie en overheden willen we de uitstoot van CO2 in het verkeer en het aantal verkeersslachtoffers... Lees verder

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.