Event

Workshop “Veilige ontwikkeling van nieuwe nanoproducten, hoe doe je dat?”

TNO | Zeist • 07 sep 2017

Nanotechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor producten, die de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren. Denk aan minder energieverbruik, sterkere en lichtere materialen en materialen met nieuwe eigenschappen. Echter, hoe beoordeel je de risico’s voor deze nieuwe producten?

In deze workshop gaan we in op de concepten ‘safe-by-design’ en ‘safe innovation’ en zoomen daarbij in op de LICARA nanoscan. Het safe-by-design concept houdt in dat nanomaterialen en/of producten met nanomaterialen (inclusief de processen waarmee deze vervaardigd worden), dusdanig ontworpen worden dat er gedurende de levensduur van het product zo min mogelijk risico voor gezondheid en omgeving ontstaat. Dit betekent dat reeds in de ontwerpfase van een nanoproduct goed moet worden nagedacht over de mogelijke risico’s die voortvloeien uit de te gebruiken nanomaterialen, de wijze waarop ze in het product worden verwerkt, de productieprocessen en de levenscyclus van het nanoproduct. Dit is vergelijkbaar met het proces voor circulaire economie, waarbij al in de ontwerpfase wordt nagedacht over de recyclingsmogelijkheden.

De LICARA nanoSCAN is een hulpmiddel om de voor- en nadelen van een nano-innovatie in kaart te brengen en potentiele risico’s over de levenscyclus te identificeren. Dit zijn de risico’s die binnen het safe-by-design concept aangepakt moeten worden. De LICARA nanoscan is eerder in de nieuwsbrief van december 2014 beschreven.

De workshop is bestemd voor  bedrijven die werkzaam zijn in de ontwikkeling van nanoproducten en nanomaterialen of deze willen gaan ontwikkelen. Bent u verantwoordelijk voor de ontwikkeling en vindt u gezondheid en veiligheid belangrijk? Dan is deze workshop iets voor u. Doorgang vindt plaats bij voldoende deelnemers.

Tijd en plaats: 14.00 – 17.00 uur op 7 september, TNO  te Zeist
Kosten: € 150 per persoon

Indien u geïnteresseerd bent, kunt u zich opgeven bij Birgit van Duuren-Stuurman (birgit.vanduuren@tno.nl).  Meer informatie is te vinden op www.nanocentre.nl

Locatie Zeist

Utrechtseweg 48
3704 HE Zeist

Expertise

Risk Analysis for Products In Development (RAPID)

RAPID verricht onderzoek naar kwaliteit en veiligheid van chemische stoffen, voedingsingrediënten/–producten, geneesmiddelen en nanodeeltjes. Van oudsher speelt het onderzoek binnen RAPID zich af binnen... Lees verder
Agenda
Contact

Birgit van Duuren-Stuurman MSc

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.