Event

Dutch Solar Design en een sneak preview naar de toekomst van de energieopwekkende gevel

Eindhoven | Op diverse locaties • 20 okt 2018 - 28 okt 2018

Dutch Solar Design laat je tijdens de Dutch Design Week een sneak preview van de toekomst zien! Een toekomst waarin een energieopwekkende gevel het nieuwe normaal is — in alle mogelijke vormen, kleuren en stijlen.

Een sculptuur gemaakt van gevelbekleding ontworpen door Dutch Solar Design bestaat uit 75 vlakken, elk met een kleurige, duurzame print, en uitgevoerd in verschillende materialen die veel in de (gevel)bouw worden gebruikt: aluminium, glas, en kunststof.

In alle drie de zijden van het object is energieopwekking verweven: 30 van de 75 vlakken zijn Dutch Solar Design PV modules. Deze DSD-PV gevelmodules met geïntegreerde zonnecellen combineren duurzame energie met grote ontwerpvrijheid. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een algoritme zoekt voor elk ontwerp het optimum tussen energetisch rendement en de gewenste visuele uitstraling. Door strategische plaatsing van de stippen en de speciaal hiervoor ontwikkelde printtechniek kan 30% van het oppervlak met een fraaie print bedekt worden, met behoud van 80% rendement. Lijkt ons een uitstekende deal.

Wie heeft dit gemaakt en waarom?

Dit object met DSD-PV modules is ontworpen en geproduceerd door Dutch Solar Design consortium partners, ter demonstratie van de vele mogelijkheden die dit product te bieden heeft. De DSD-PV module zelf is het resultaat van een tweejarig onderzoeks- en ontwikkeltraject uitgevoerd door dit consortium, bestaande uit zes partijen:

  • Aldowa — gevelbouw
  • Design Innovation Group — creatief strategieadviesbureau
  • ECN part of TNO — onderzoek
  • Hogeschool van Amsterdam — onderzoek
  • TS Visuals — printspecialist
  • UNStudio — architectenbureau

Waarom? De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een urgente en grote opgave: het energieverbruik van alle gebouwen samen vormt 33% van de landelijke energievraag. Om energieneutraal te kunnen worden is energie besparen en optimaal benutten cruciaal, en duurzame energieopwekking onmisbaar. Zonnepanelen op het dak zijn, zeker als het gaat om hoogbouw, niet genoeg.

Verticale oppervlakken in de gebouwde omgeving vertegenwoordigen een enorm potentieel voor duurzame energieopwekking. Om dit potentieel te kunnen benutten zijn er nieuwe, esthetische producten nodig voor de gevel.

Naast energetisch rendement is uitstraling van groot belang: ontwerpvrijheid voor de architect, een aantrekkelijk product en gebouw voor de ontwikkelaar en eindgebruiker, en een mooi straatbeeld voor bewoners.

Wil je de sneakpreview zien?

Kom kijken op het ketelhuisplein in de Dutch Design Week

Ketelhuisplein
Ons werk

Dutch Solar Design, een ontwerpproject voor zonnepanelen

Als we in Nederland de stap willen maken naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, dan is het van belang om zonne-energie te integreren in de leefomgeving. Duurzame energie is belangrijk, maar... Lees verder
Kennis

Wereldwijd voorop lopen met innovatieve zonnepanelen

Het wereldwijd verbruik van zonne-energie blijft stijgen: vanaf 2010 met zo’n 40% per jaar. Maar voor echt grootschalige toepassingen moeten de kosten van zonnestroom, doorgaans opgewekt door zogenaamde... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.