Ir. Martijn de Graaff
- chemie
- formulering
- scheiding
- proces
- modulair
Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Alle informatie en updates over de conferentie worden hier gepubliceerd.
Meer keynote sprekers worden de komende weken bekend gemaakt.
Naast de internationale lezingen, zal de ECCM-commissie drie parallelle sessies organiseren met Nederlandse deskundigen. De oproep voor abstracts is nu geopend: dien hier uw samenvatting van 100 woorden in.
Wie kan indienen?
Ervaren sprekers / experts van kennisinstellingen (universiteiten / TO2 / onderzoeksinstituten), sprekers uit het bedrijfsleven en van overheden/NGO's.
Voor welke thematische parallelle sessies kunnen abstracts worden ingediend?
De parallelle sessies zijn in overeenstemming met de drie hoofdstukken van het ECCM-adviesrapport (in het Nederlands, of download de Engelse samenvatting):
Wat zijn de selectiecriteria?
De adviescommissie zal alle ingediende abstracts zorgvuldig beoordelen aan de hand van de selectiecriteria. Eind april ontvangen alle aanvragers informatie over de uitkomst van het selectieproces.
Het is duidelijk dat hernieuwbare elektriciteit in ons toekomstige energiesysteem een hoofdrol zal spelen in de overgang naar een niet-fossiele energievoorziening. Deze transitie wordt gefaciliteerd door CO2-doelen van nationale overheden en vergt uitgebreide elektrificatie. In de toekomst zal nog steeds behoefte bestaan aan brandstoffen (voor de luchtvaart, scheepvaart en zwaar wegvervoer) en voor chemische producten en materialen. Deze activiteiten en bijbehorende productieprocessen zijn nu verantwoordelijk voor meer dan 35% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het is een grote uitdaging om deze brandstoffen en chemische producten te produceren door het gebruik van hernieuwbare elektriciteit, op basis van biomassa en CO2 als grondstof.
Bovendien zijn oplossingen nodig voor het probleem van de onbalans tussen productie en verbruik van duurzaam opgewekte elektriciteit. Deze oplossingen liggen in verbindende netwerken en productiecapaciteit (interconnectie), het organiseren van een optimale balans van vraag en aanbod, en in de directe opslag van elektrische energie. Opslag van elektriciteit in batterijen of vergelijkbare systemen is een optie; elektrochemische productie van chemicaliën als energiedrager is een andere optie. Elektrochemische conversie is een veelbelovende optie voor langetermijnopslag omdat deze technologie gemakkelijk schaalbaar is naar de hoeveelheid energie.
Tijdens de conferentie wordt de state-of-the-art op het gebied van wetenschap en technologie gedeeld door internationale sprekers van kennisinstellingen en uit het bedrijfsleven. Nederlandse experts zullen bijdragen aan een aantrekkelijk parallelprogramma dat is gerelateerd aan het thema van de conferentie.
Tijdens de conferentie zullen nationale initiatieven met betrekking tot het ECCM-thema worden gelanceerd.
De eerste conferentie over Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) vond plaats juni 2018. De ECCM-adviescommissie publiceerde na de conferentie een samenvatting van de belangrijkste conclusies en de voorgestelde volgende stappen. De samenvatting en resultaten zijn hier te vinden.
De adviescommissie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) adviseert de Nederlandse overheid om de overgang te kunnen maken naar een CO2-neutrale industrie gebaseerd op intermitterende duurzame energieopwekking, opslag en conversie. De commissie is ingesteld door de topsectoren HTSM, Energie en Chemie.
ECCM is het sectoroverstijgende thema om bovengenoemde transitiedoelstelling te bereiken. De commissie coördineert inspanningen op het gebied van ECCM op nationaal niveau, door het initiëren van nieuwe samenwerkingsinitiatieven en door het adapteren van initiatieven die passen binnen het adviesrapport dat de commissie heeft gepubliceerd. Vanuit nationaal perspectief adviseert de commissie de overheid over welke inspanningen nodig zijn voor samenwerking over de hele innovatieketen.
Daarnaast is de commissie bezig met het opbouwen van een ECCM-gemeenschap van kennisinstellingen, bedrijven, overheden en NGO's. Hiertoe organiseert de commissie conferenties op het gebied van ECCM. In 2019 zal een ECCM-graduate school worden geïntroduceerd om verder te bouwen aan een ECCM-gemeenschap in Nederland.
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.